Στην Κίνα για δουλειές το αφεντικό της Apple

0
Πριν τρεις μήνες Κινέζοι καταναλωτές εκσφενδόνισαν αυγά σε καταστήματα της Apple στο Πεκίνο, επειδή δεν άνοιξαν τις πόρτες τους την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του iPhone 4S. Με στόχο να επιλύσει μία σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία στη δυναμικότερη αγορά του κόσμου για τα προϊόντα της, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple κ. Τιμ Κουκ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, την πρώτη αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο στην αιχμή της ασθένειας του εκλιπόντος ιδρυτή της εταιρείας Στιβ Τζομπς....


«Ο Τιμ βρίσκεται στην Κίνα και έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους. Η Κίνα είναι πολύ σημαντική για μας και στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις και να αναπτυχθούμε περισσότερο εκεί», ήταν η δήλωση της εκπροσώπου της Apple στην Κίνα κυρίας Κάρολιν Βου. Η εκπρόσωπος δεν θέλησε να κατονομάσει συγκεκριμένα τις επαφές του κ. Κουκ στην Κίνα.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Apple μετά την αμερικανική, όπως είχε εκτιμήσει ο κ. Κουκ τον περασμένο Οκτώβριο. Αφότου άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην περιοχή Σανλιτούν του Πεκίνου το 2008, η Apple διαθέτει πλέον δύο καταστήματα στο Πεκίνο, τρία στη Σανγκάη και ένα στο Χονγκ Κονγκ.

Οπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Κουκ, η Apple έχει «απλώς ξύσει» την επιφάνεια της κινεζικής αγοράς στην προσπάθειά της να επεκταθεί. Τα πέντε καταστήματα που ήδη διαθέτει κρίνονται κατά γενική ομολογία πολύ λίγα, αν και τα προϊόντα της Apple διατίθενται μέσα από περισσότερα από 100 καταστήματα.

Η κινεζική αγορά είναι επίσης η πρώτη διεθνώς στην κινητή τηλεφωνία, όμως η Apple χάνει μερίδιο εκεί έναντι του ανταγωνισμού της Samsung Electronics στα smartphones, ενώ δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει η τελευταία εκδοχή του μπεστ σέλερ iPad.

Στο τελικό τρίμηνο του 2011, η Apple απορρόφησε τα τρία τέταρτα της αγοράς προσωπικών υπολογιστών «ταμπλέτα» στην Κίνα, ενώ τα smartphone ήταν πέμπτα στην κατάταξη των εκεί πωλήσεων. Στην κινεζική αγορά η Apple διαθέτει συμβόλαια με την China Telecom και την Unicom για τη διάθεση των iPhone, με τη μόνη άλλη πάροχο στην Κίνα, την China Mobile, να επιδιώκει το κλείσιμο συμφωνίας με την Apple.

Μία συμμαχία με την China Mobile, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην αγορά της Κίνας, θεωρείται από πολλούς αναλυτές του κλάδου ως ζωτικής σημασίας για την προώθηση των πωλήσεων iPhone σε όλη την Κίνα, αν και μένουν προς επίλυση διάφορα ζητήματα συμβατότητας με το δίκτυο της China Mobile.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗΤην ίδια στιγμή η Apple βρίσκεται στα δικαστήρια με αντίπαλο μία κινεζική εταιρεία, με μήλον της έριδος τα τοπικά δικαιώματα για το εμπορικό σήμα των iPad. H μακρόχρονη διαμάχη της Apple με την Proview, μία εταιρεία τεχνολογίας σε δυσχερή οικονομική θέση, βρίσκεται τώρα στα δικαστήρια της Κίνας, ενώ είναι άγνωστο κατά πόσον ο επικεφαλής της Apple θα συναντήσει στελέχη της Proview κατά την παραμονή του εκεί.

Μπορεί οι λεπτομέρειες των επαφών του κ. Τομ Κουκ στην Κίνα να μην έχουν γίνει γνωστές, όμως τον γύρο του διαδικτύου έκαναν φωτογραφίες του ίδιου, επίσης γνωστού ως «Κάπτεν Κουκ» στα κινεζικά, σε ένα από τα καταστήματα της Apple στο Πεκίνο, περιτριγυριζόμενου από φανατικούς οπαδούς της Apple.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience (Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας). Learn More
Accept !