Για πρώτη φορά η Google αξίζει περισσότερο από την Apple

0
Μία έκθεση που δημοσιεύει η Wall Street Journal υποστηρίζει πως η αξία της Google αποτιμάται πια ως μεγαλύτερη από αυτή της Apple! Για πρώτη φορά στα χρονικά. Πώς γίνεται αυτό όμως;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να υπολογιστεί η αξία μίας επιχείρησης...
μας ενημερώνει η Wall Street Journal κι εμείς δεν είμαστε τόσο εξειδικευμένοι για να την αμφισβητήσουμε. Ο ένας υπολογισμός που γνωρίζουμε εμείς, είναι με την κεφαλαιοποίηση μίας εταιρείας, δηλαδή, τι ποσό «θα βγάλει» κάποιος, αν υπολογίσει την αξία όλων των μετοχών της εταιρείας μία δεδομένη στιγμή και μετέπειτα αφαιρέσει τα διάφορα δάνεια.

Ο συντάκτης επί των οικονομικών της Wall Street Journal, Rolfe Winkler, λέει πως η πραγματική αξία μίας εταιρείας είναι το λεγόμενο enterprise value, δηλαδή, η αξία των μετοχών, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα ταμειακά διαθέσιμα, επιχειρηματολογώντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι απλά αποτέλεσμα καλών πρακτικών και όχι η ουσιαστική, λειτουργική αξία της εταιρείας.

Θέτοντας το θέμα απλά; «Αν αγοράσατε ένα σπίτι και πληρώσατε 378.000 δολάρια για ένα σπίτι και στο πάτωμά του υπήρχαν 145.000 δολάρια σε μετρητά, είναι σαν να πληρώσατε μόλις 233.000 δολάρια, έτσι δεν είναι;».

Σύμφωνα με τον συλλογισμό αυτό λοιπόν, η αξία της Apple φτάνει τα 378 δισεκατομμύρια δολάρια με  τα ταμειακά της διαθέσιμα όμως, να είναι 145 δις. Οπότε, σύμφωνα με τον Winkler, η λειτουργική αξία της Apple φτάνει τα 233 δισεκατομμύρια. Η κεφαλαιοποίηση της Google τώρα, υπολογίζεται στα 286 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα φτάνουν μόλις τα 45 δις. Οπότε, η λειτουργική αξία της Google είναι 241 δις, 8 ολόκληρα δις περισσότερα από την Apple.

Βέβαια, θα μπορεί να αντιτείνει κανείς στο παράδειγμα του Winkler ότι, το σπίτι που αγοράζει κάποιος σε μία συγκεκριμένη τιμή, αξίζει το ίδιο, ανεξάρτητα πόσα χρήματα βρίσκονται στο σαλόνι του…

Ακόμα όμως κι αν δεν υιοθετήσει κάποιος το σκεπτικό του οικονομικού συντάκτη της Wall Street Journal ή δεν του αρέσει το «μαγείρεμα» των αριθμών, η αξία της Google που έχει φτάσει στα 286 δισεκατομμύρια και θεωρείται και σχετικά «καινούρια» εταιρεία, εφόσον δημιουργήθηκε μόλις το 2005, την κάνει έναν από τους πολύ μεγάλους παίκτες στα οικονομικά πράγματα της τεχνολογίας. Ουδείς λόγος βέβαια για το πόσο μεγάλος παίκτης είναι η Google στα τεχνολογικά πράγματα. Αν υπάρχει μία εταιρεία που μπορεί να καυχιέται αυτή τη στιγμή ότι είναι συνώνυμη με την καινοτομία, αυτή είναι η Google. Μπορεί αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τους οικονομολόγους και τους Scrooge McDuck αυτού του κόσμου, αλλά εμείς γι αυτά ενδιαφερόμαστε.

Via: digitallife

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience (Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας). Learn More
Accept !