Η Apple δεν θέλει sideloading εφαρμογές iPhone

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της , η Apple εξηγεί ότι το App Store παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του iPhone. Κάθε εφαρμογή ελέγχεται, ιδίως για να βεβαιωθείτε ότι οι προγραμματιστές δεν χρησιμοποίησαν κακόβουλο λογισμικό για κλοπή δεδομένων. Αυτή η επαλήθευση δεν θα ήταν δυνατή αν οι χρήστες κατέβασαν εφαρμογές από τρίτο App Store ή ιστότοπο.

Το έγγραφο παραθέτει την έκθεση Threat Intelligence της Nokia από το 2020, η οποία διαπίστωσε ότι οι συσκευές Android είναι 15 φορές πιο μολυσμένες με κακόβουλο λογισμικό από τα iPhone. Εν μέρει, αυτό θα συνέβαινε επειδή το Android επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του Play Store. Σύμφωνα με την Apple, η δυνατότητα παράλληλης φόρτωσης για χρήστες iPhone θα προσελκύσει πολλούς χάκερ που ενδιαφέρονται για το iOS, δεδομένου ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός χρηστών σε όλο τον κόσμο.  

Η Apple λέει ότι οι χάκερ θα αφιερώσουν περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη εξελιγμένων επιθέσεων που στοχεύουν χρήστες iOS. Η ομάδα πιστεύει επίσης ότι αυτός ο κίνδυνος θα έχει αντίκτυπο σε άτομα που κάνουν λήψη αποκλειστικά εφαρμογών από το App Store.

Η Apple αναφέρει επίσης μια πιθανή έλλειψη απορρήτου. Οι χρήστες θα μπορούσαν επίσης να εξαπατηθούν να σκεφτούν ότι κατεβάζουν μια εφαρμογή από έναν επίσημο ιστότοπο όταν αυτός δεν είναι.

Η ομάδα πιστεύει ότι το App Store της διαθέτει "ασυναγώνιστο επίπεδο προστασίας από κακόβουλο λογισμικό" , το οποίο είναι σημαντικό.

Μερικοί θα παρατηρήσουν ότι το macOS προσφέρει ήδη ισοδύναμο sideloading. Μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές από οπουδήποτε: Mac App Store, ιστότοπος κ.λπ. Αλλά ο Craig Federighi, το μεγάλο αφεντικό των iOS και macOS, πρόσφατα εγραψε ότι το macOS έχει πάρα πολύ κακόβουλο λογισμικό και αυτό ενοχλεί την Apple. Θα πρέπει να περιμένουμε από το macOS να αναγκάσει την εγκατάσταση εφαρμογών από το Mac App Store;