Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers
απέρριψε το αίτημα της Apple να ακυρώσει την καταγγελία του Jay Freeman (Saurik), του δημιουργού του Cydia (βοηθητικό πρόγραμμα σε iPhone με jailbroken για την εγκατάσταση τροποποιήσεων ειδικότερα). Ο τελευταίος είχε καταθέσει την καταγγελία για πρώτη φορά το 2020 .

Η καταγγελία του Cydia κατά της Apple γίνεται δεκτή

Η καταγγελία ισχυρίζεται ότι η Apple "απέκτησε άδικα και διατήρησε τη μονοπωλιακή εξουσία" στη διανομή και την πληρωμή εφαρμογών του iOS, στερώντας έτσι τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων από "την ικανότητα να ανταγωνίζονται το App Store" . Το Cydia εμφανίστηκε πριν καν υπάρξει το App Store της Apple και επέτρεπε στους χρήστες να βρίσκουν και να κάνουν λήψη εφαρμογών τρίτων για συσκευές με jailbroken.

Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers απέρριψε την υπόθεση τον αρχικά Ιανουάριο , επικαλούμενη τις αξιώσεις του Jay Freeman εκτός της τετραετούς παραγραφής για τις αντιμονοπωλιακές αγωγές. Ωστόσο, έδωσε στο άτομο που αυτοαποκαλείται Saurik τη δυνατότητα να τροποποιήσει την καταγγελία του, κάτι και που έκανε.

Η νέα καταγγελία αναφέρει ότι από το 2018 έως το 2021, η Apple εφάρμοσε «πιο επιθετικές» πρακτικές στο iOS που εμπόδισαν το Cydia και άλλα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών να παρέχουν «χρήσιμες» εφαρμογές για τα iPhone. Η Apple προσπάθησε να τερματίσει τη μήνυση με βάση ότι οι ισχυρισμοί έγιναν εκτός του νόμου παραγραφής, αλλά η δικαστής απέρριψε το αίτημα απόρριψης.

Η Apple έχει πλέον τρεις εβδομάδες για να απαντήσει σε αυτήν την τροποποιημένη καταγγελία. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα επιχειρήματα που προβάλλει ο Jay Freeman είναι παρόμοια με αυτά της Epic Games όπου ο όμιλος βρίσκεται σε αγωγή με την Apple . Και ο δικαστής που χειρίστηκε αυτή την υπόθεση τότε ήταν… η Yvonne Gonzalez Rogers.