Συλλογή δεδομένων από την Apple

Σε μήνυση που άσκησε ο κάτοικος της Νέας Υόρκης και ιδιοκτήτης του iPhone 13, Elliot Libman, η Apple κατηγορείται ότι έδωσε εντελώς ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των πληροφοριών που μοιράζονται όταν χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της που είναι εγκατεστημένες από προεπιλογή στο iPhone.

Η ομαδική αγωγή ισχυρίζεται ότι οι επιλογές iPhone και iPad της Apple για απενεργοποίηση της κοινής χρήσης δεδομένων αναλυτικών στοιχείων συσκευής και απενεργοποίησης ρυθμίσεων όπως "Να επιτρέπεται στις εφαρμογές να ζητούν παρακολούθηση" δεν εμποδίζουν την Apple να συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα περιήγησης και δραστηριότητας χρήστη για σκοπούς δημιουργίας εσόδων.

Η καταγγελία αναφέρεται σε ένα πρόσφατο άρθρο του Gizmodo που εξέτασε το έργο των ερευνητών ασφαλείας στην εταιρεία λογισμικού Mysk. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ερευνητές Tommy Mysk και Talal Haj Bakry ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν στοιχεία ότι τα αναλυτικά στοιχεία και οι ρυθμίσεις ελέγχου κατά της παρακολούθησης δεν έχουν προφανή επίδραση στη συλλογή δεδομένων της Apple στις προεπιλεγμένες εφαρμογές.

Εμφανίστηκε και στο App Store

Για παράδειγμα, το App Store συλλέγει συνεχώς μια πληθώρα δεδομένων χρήσης σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των προβολών χρηστών, των εφαρμογών που αναζητήθηκαν, των διαφημίσεων που προβλήθηκαν και του χρόνου προβολής μιας επιλεγμένης εφαρμογής. Εκτός από αυτά τα δεδομένα, η Apple μπορεί επίσης να συλλέγει τυπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς αναγνώρισης, μοντέλο συσκευής, ανάλυση οθόνης, εγκατεστημένες γλώσσες πληκτρολογίου και τύπο σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, οι ερευνητές είπαν ότι η εφαρμογή Stocks στέλνει στην Apple μια λίστα με μετοχές που παρακολουθήθηκαν, μετοχές που προβλήθηκαν ή αναζητήθηκαν από τον χρήστη (συμπεριλαμβανομένων των χρονικών σημάνσεων) και ένα αρχείο ειδήσεων που προβλήθηκαν στην εφαρμογή. Αυτές οι πληροφορίες θα αποστέλλονται σε μια διεύθυνση Ιστού μέσω μιας ξεχωριστής μετάδοσης από την επικοινωνία iCloud που απαιτείται για τον συγχρονισμό των δεδομένων χρήστη μεταξύ συσκευών.

Αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ένα jailbrock iPhone με iOS 14.6. Παρόμοια κίνηση δεδομένων έχει εντοπιστεί στο iOS 16, αλλά δεν είναι σαφές ποια ακριβώς δεδομένα πρόκειται, καθώς δεν υπάρχει δημόσιο jailbreak για το iOS 16 και οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες.