Το iPhone 15 θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Apple θα μεταβεί επιτέλους από την αποκλειστική της υποδοχή Lightning σε USB-C εν αναμονή ενός νέου νόμου της ΕΕ που καθιστά υποχρεωτικό το USB-C για smartphone (από τις 28 Δεκεμβρίου του 2024 ) .  Τώρα και η Σαουδική Αραβία ακολουθεί τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζοντας τους κατασκευαστές συσκευών να υιοθετήσουν την υποδοχή USB-C.

Θύρα USB-C ή τίποτα

Σύμφωνα με τους Khaleej Times , η τοπική ρυθμιστική αρχή της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε ότι το USB-C θα γίνει η τυπική υποδοχή για τις ηλεκτρονικές συσκευές. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2025 για τα νέα smartphone και αξεσουάρ όπως ακουστικά, πληκτρολόγια, ηχεία και δρομολογητές που πωλούνται στη χώρα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με USB-C.

Στη δεύτερη φάση, από την 1η Απριλίου 2026, όλοι οι φορητοί υπολογιστές ή άλλες φορητές υπολογιστικές συσκευές (συμπεριλαμβανομένων των tablet όπως το iPad) θα πρέπει επίσης να διαθέτουν υποδοχή USB-C.

Η τοπική ρυθμιστική αρχή δικαιολογεί αυτή την απόφαση με την επιθυμία «να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη και να μειώσει το κόστος ». Το USB-C συμβάλλει στη μείωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων προωθώντας τη χρήση ενός μόνο καλωδίου για όλες τις συσκευές.

Άλλες χώρες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να καταστήσουν υποχρεωτικό το USB-C. Πέρυσι, η βραζιλιάνικη ρυθμιστική υπηρεσία Anatel πρότεινε να υποχρεωθούν οι κατασκευαστές των smartphone να αντικαταστήσουν όλες τις άλλες υποδοχές με USB-C. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να υιοθετήσει παρόμοια πολιτική στο μέλλον, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Apple: κύριος στόχος αυτών των νόμων

Η Apple βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των κανονισμών. Ακόμα κι αν αυτοί οι νόμοι ισχύουν για όλους τους κατασκευαστές εξοπλισμού, η Apple παραμένει αναμφισβήτητα η εταιρεία που επηρεάζεται περισσότερο. Το iPhone, καθώς και αξεσουάρ όπως τα AirPods και το Magic Mouse, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την υποδοχή Lightning, που παρουσιάστηκε από τη μάρκα το 2012.

Η Apple ξεκίνησε τη μετάβασή της στο USB-C το 2015 με το MacBook 12 ιντσών και έκτοτε εισήγαγε σταδιακά αυτήν την υποδοχή σε περισσότερες συσκευές. Επί του παρόντος, ολόκληρη η σειρά Mac και iPad είναι εξοπλισμένη με USB-C, όπως και τα ακουστικά Beats. Τα μοντέλα iPhone 15 αναμένεται να είναι τα πρώτα που θα διαθέτουν USB-C αντί για Lightning, κάτι που θα βοηθήσει την Apple να συμμορφωθεί με τους νόμους που απαιτούν τη νέα υποδοχή.

Αρχικά, ορισμένοι πίστευαν ότι η Apple θα μπορούσε να δημιουργήσει συγκεκριμένα μοντέλα iPhone με USB-C για την Ευρώπη, αλλά αυτό φαίνεται πλέον απίθανο καθώς όλο και περισσότερες χώρες απαιτούν αυτόν τον τύπο σύνδεσης. Και δεδομένου ότι το iPhone θα υιοθετήσει USB-C, αξεσουάρ όπως τα AirPods θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν με αυτήν τη νέα θύρα σύντομα.