Παρακολούθηση ματιών με iOS 18

Η Apple επισημαίνει το Eye Tracking, μια δυνατότητα προσβασιμότητας στο iOS 18 που επιτρέπει στους χρήστες iPhone και iPad να ελέγχουν τη συσκευή με τα μάτια τους. Σχεδιασμένο για χρήστες με σωματικές αναπηρίες, το σύστημα χρησιμοποιεί την μπροστινή κάμερα για τη διαμόρφωση και τη βαθμονόμηση σε δευτερόλεπτα. Με τη μηχανική εκμάθηση στη συσκευή, όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση και τον έλεγχο αυτής της λειτουργίας διατηρούνται στη συσκευή και δεν κοινοποιούνται στην Apple.

Ο κατασκευαστής λέει ότι το σύστημά του λειτουργεί με εφαρμογές iOS και iPadOS και δεν απαιτεί πρόσθετο υλικό ή αξεσουάρ. Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στα στοιχεία μιας εφαρμογής και να χρησιμοποιήσουν τον δείκτη για να ενεργοποιήσουν κάθε στοιχείο, έχοντας πρόσβαση σε πρόσθετες λειτουργίες όπως φυσικά κουμπιά, ολίσθηση και άλλες χειρονομίες μόνο με τα μάτια τους.

Μουσικά απτικά

Εκτός από την παρακολούθηση των ματιών, η Apple λέει ότι το iOS 18 θα προσφέρει μουσικά απτικά. Είναι ένας νέος τρόπος για κωφούς ή βαρήκοους χρήστες να απολαμβάνουν μουσική στο iPhone. Όταν αυτή η δυνατότητα προσβασιμότητας είναι ενεργοποιημένη, η μηχανή Taptic του iPhone προσθέτει εκλεπτυσμένα χτυπήματα, υφές και δονήσεις στον ήχο της μουσικής. Αυτό λειτουργεί με εκατομμύρια τραγούδια από τον κατάλογο Apple Music και θα είναι διαθέσιμο ως API για προγραμματιστές για να κάνουν τη μουσική πιο προσιτή στις εφαρμογές τους.

Άτυπη ακρόαση ομιλίας

Μια τρίτη λειτουργία συνδέεται με φωνητικές συντομεύσεις. Η νέα λειτουργία "Atypical Speech Listening" επιτρέπει στους χρήστες να βελτιώσουν την αναγνώριση ομιλίας για μεγαλύτερη ποικιλία ομιλίας. Αυτό χρησιμοποιεί τη μηχανική εκμάθηση της συσκευής για να αναγνωρίζει τα μοτίβα ομιλίας του χρήστη. Σχεδιασμένα για χρήστες με επίκτητες ή προοδευτικές παθήσεις που επηρεάζουν την ομιλία, όπως εγκεφαλική παράλυση, αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS) ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτές οι λειτουργίες παρέχουν ένα νέο επίπεδο προσαρμογής και ελέγχου, αξιοποιώντας τις λειτουργίες που κυκλοφόρησαν με το iOS 17 για χρήστες που δεν είναι -μιλούν ή κινδυνεύουν να χάσουν την ικανότητά τους να ομιλούν.

Ναυτία

Ακολουθεί η τέταρτη δυνατότητα προσβασιμότητας του iOS 18 που αφορά άτομα με ναυτία. Η έρευνα δείχνει ότι η ασθένεια κίνησης προκαλείται συνήθως από μια αισθητηριακή σύγκρουση μεταξύ αυτού που βλέπει ένα άτομο και αυτού που αισθάνεται, κάτι που μπορεί να εμποδίσει ορισμένους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το iPhone ή το iPad όταν βρίσκονται σε κινούμενο όχημα. Με το νέο σύστημα «Vehicle Motion Cues», οι κινούμενες κουκκίδες στα άκρα της οθόνης αντιπροσωπεύουν αλλαγές στην κίνηση του οχήματος για τη μείωση των αισθητηριακών συγκρούσεων χωρίς να παρεμβαίνουν στο κύριο περιεχόμενο. Χρησιμοποιώντας τους ενσωματωμένους  αισθητήρες στο iPhone και το iPad, η δυνατότητα αναγνωρίζει ότι ο χρήστης βρίσκεται σε κινούμενο όχημα και αντιδρά ανάλογα. Αυτό μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εμφανίζεται αυτόματα στο iPhone ή μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί στο Κέντρο Ελέγχου.

CarPlay

Το πέμπτο χαρακτηριστικό αφορά τους χρήστες του CarPlay, πάντα στο αυτοκίνητο. Τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας που θα ενσωματωθούν στο CarPlay περιλαμβάνουν φωνητικό έλεγχο, φίλτρα χρώματος και αναγνώριση ήχου. Με τον φωνητικό έλεγχο, οι χρήστες μπορούν να πλοηγούνται στο CarPlay και να ελέγχουν εφαρμογές μόνο με τη φωνή τους. Με την αναγνώριση ήχου, οι οδηγοί ή οι επιβάτες που είναι κωφοί ή βαρήκοοι μπορούν να ενεργοποιήσουν ειδοποιήσεις για να προειδοποιούνται για κόρνες και σειρήνες. Για άτομα με αχρωματοψία, τα χρωματικά φίλτρα κάνουν τη διεπαφή CarPlay πιο εύκολη στη χρήση, μαζί με άλλες δυνατότητες οπτικής προσβασιμότητας, όπως έντονο κείμενο και μεγάλο κείμενο γραμματοσειράς. 

Λειτουργίες προσβασιμότητας στο Apple Vision Pro

Τέλος, η Apple υπογραμμίζει το Vision Pro. Αρκετές λειτουργίες προσβασιμότητας θα είναι διαθέσιμες με το visionOS 2, συμπεριλαμβανομένων  των ζωντανών υπότιτλων. 

Η Apple θα ανακοινώσει το iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 . Θα υπάρχουν επίσης το macOS 15, watchOS 11, tvOS 18 και visionOS 2.

«Πιστεύουμε βαθιά στη μεταμορφωτική δύναμη της καινοτομίας για τον εμπλουτισμό των ζωών », δήλωσε ο Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple. «Γι’ αυτό, για σχεδόν 40 χρόνια, η Apple υπερασπίστηκε τη σχεδίαση χωρίς αποκλεισμούς, ενσωματώνοντας την προσβασιμότητα στην καρδιά του υλικού και του λογισμικού της. Περνάμε συνεχώς τα όρια της τεχνολογίας και αυτά τα νέα χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζουν τη μακροχρόνια δέσμευσή μας να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία για όλους τους χρήστες μας».

«Κάθε χρόνο καινοτομούμε στην προσβασιμότητα », δήλωσε η Sarah Herrlinger, ανώτερη διευθύντρια παγκόσμιας πολιτικής και πρωτοβουλιών προσβασιμότητας στην Apple. «Αυτές οι νέες δυνατότητες θα επηρεάσουν τη ζωή ενός ευρέος φάσματος χρηστών, δίνοντάς τους νέους τρόπους επικοινωνίας, ελέγχου των συσκευών τους και μετακίνησης σε όλο τον κόσμο » .