Η Apple θα μπορούσε να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με το iPhone 17 Air. Αυτό το μοντέλο, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να γίνει το πρώτο smartphone της εταιρείας που θα ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία μπαταριών, που αναπτύχθηκε από τον ιαπωνικό προμηθευτή TDK. Σύμφωνα με την Digitimes , η TDK αναμένει την παράδοση των μπαταριών ανόδου πυριτίου ήδη από τα τέλη Ιουνίου, ένα χρονοδιάγραμμα που μεταφέρθηκε από την αρχική ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Καλύτερη μπαταρία σε μικρότερο χώρο

Η TDK βασίζεται σε μπαταρίες με βάση το πυρίτιο για να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές ανόδους γραφίτη. Αυτή η καινοτομία καθιστά δυνατή την αποθήκευση 15% περισσότερης ενέργειας σε ισοδύναμο όγκο. Ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για το iPhone 17 Air, το οποίο φημολογείται ότι έχει πάχος μόλις 5.5 mm . "Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο και ξεκινάμε τις παραδόσεις πολύ σύντομα", δήλωσε ο Noboru Saito, Διευθύνων Σύμβουλος της TDK, προσθέτοντας ότι "ορισμένοι κατασκευαστές smartphone ενδέχεται να ενσωματώσουν αυτήν την μπαταρία μια γενιά νωρίτερα από το αναμενόμενο". .

Ωστόσο, οι πληροφορίες διαφέρουν σχετικά με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του iPhone 17 Air. Το Information μίλησε για χαμηλότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από τα προηγούμενα iPhones , ενώ το Bloomberg είναι πιο αισιόδοξο , λέγοντας ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα παραμείνει συγκρίσιμη με τα τρέχοντα iPhone χάρη στις βελτιστοποιήσεις υλικού και λογισμικού. Ο αναλυτής Ming-Chi Kuo αναφέρει επίσης μια μπαταρία υψηλής πυκνότητας για το iPhone 17 Air, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Προς μια νέα γενιά μπαταριών

Για να διατηρήσει το προβάδισμά της, η TDK εργάζεται ήδη σε μια τέταρτη γενιά μπαταριών πυριτίου. "Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε την τέταρτη γενιά το επόμενο οικονομικό έτος για να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το χάσμα", εξήγησε ο Noboru Saito, τονίζοντας ότι "η μαζική παραγωγή μπαταριών πυριτίου απαιτεί ειδική τεχνογνωσία. Δεν είναι μόνο θέμα συναρμολόγησης υλικών». .

Επιπλέον, το iPhone 17 Air θα πρέπει να ενσωματώνει το μόντεμ C1 της Apple , το οποίο είναι ενεργειακά αποδοτικό και να κάνει χωρίς τον αισθητήρα φωτογραφιών εξαιρετικά ευρείας γωνίας, ελευθερώνοντας έτσι εσωτερικό χώρο για μια (δυνητικά) μεγαλύτερη μπαταρία. Αυτές οι στρατηγικές επιλογές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται από έναν εξαιρετικά λεπτό σχεδιασμό.