Αντιμέτωπη με τις απειλές του Donald Trump να επιβάλει φόρο 25% στα iPhone που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αναλυτής Ming-Chi Kuo λέει ότι η Apple θα ήταν καλό να απορροφήσει αυτό το πρόσθετο κόστος αντί να μεταφέρει τα εργοστάσιά της σε αμερικανικό έδαφος.
Απορρόφηση δασμών, μια πιο «οικονομικά αποδοτική» επιλογή
Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο X , ο Ming-Chi Kuo αντέδρασε στην ανανεωμένη πίεση από τον Αμερικανό πρόεδρο να επαναπατρίσει την παραγωγή iPhone. «Όσον αφορά την κερδοφορία, είναι πολύ πιο συμφέρουσα για την Apple να απορροφήσει φόρο 25% στα iPhone που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά να μεταφέρει τις γραμμές συναρμολόγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες », είπε. Αυτό το έγγραφο θέσης υπογραμμίζει τις οικονομικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις της μετεγκατάστασης, ενόψει μιας ήδη βελτιστοποιημένης υποδομής παραγωγής στην Ασία.
Πράγματι, η Apple βασίζεται σε ένα πολύπλοκο δίκτυο προμηθευτών και συνεργατών, όπως η Foxconn και η Pegatron, που εδρεύουν κυρίως στην Κίνα και όλο και περισσότερο στην Ινδία . Αυτά τα εργοστάσια, αποτέλεσμα δεκαετιών βελτιστοποίησης, παράγουν σε μεγάλη κλίμακα με απόδοση που είναι δύσκολο να αναπαραχθεί αλλού. Η μετεγκατάσταση της παραγωγής θα απαιτούσε κολοσσιαίες επενδύσεις, που υπολογίζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, για την κατασκευή εργοστασίων, την εκπαίδευση εργατικού δυναμικού και την αναδημιουργία ενός συγκρίσιμου οικοσυστήματος εφοδιαστικής.
Περιορισμένη εξάρτηση από το αμερικανικό έδαφος
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν μια βασική αγορά για την Apple, ο ρόλος της στη συναρμολόγηση των iPhones παραμένει οριακός. Ορισμένα εξαρτήματα, όπως το γυαλί που προμηθεύεται η Corning, είναι αμερικανικής προέλευσης, αλλά η τελική συναρμολόγηση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό. Η δημιουργία τοπικής παραγωγής δεν θα συνεπαγόταν μόνο υψηλό κόστος, αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις στην επίτευξη του ίδιου επιπέδου αποτελεσματικότητας όπως στην Ασία. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το κόστος εργασίας και η βιομηχανική ικανότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα τρέχοντα πρότυπα.
Για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια, η Apple ποντάρει στη διαφοροποίηση των εγκαταστάσεων παραγωγής της. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής iPhone για την αγορά των ΗΠΑ στην Ινδία μέχρι το 2026. Η Foxconn, ο κύριος συνεργάτης της, επενδύει επί του παρόντος 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες υποδομές στην Ινδία, με στόχο την παραγωγή περισσότερων από 60 εκατομμυρίων iPhones ετησίως στη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια.
Επιλέγοντας να απορροφήσει πιθανούς τελωνειακούς δασμούς αντί να μετεγκατασταθεί, η Apple θα υιοθετήσει μια ρεαλιστική στρατηγική. Αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στην εταιρεία να διατηρήσει την κερδοφορία της, ενώ θα συνεχίσει να επεκτείνεται στην Ινδία, μια αναπτυσσόμενη αγορά. Ωστόσο, αυτή η απόφαση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις τιμές του iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν υλοποιηθούν οι δασμοί. Οι καταναλωτές θα μπορούσαν τότε να επωμιστούν μέρος αυτού του πρόσθετου κόστους.