Η Apple έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με την Google για να χρησιμοποιήσει το Gemini στη νέα Siri με τεχνητή νοημοσύνη, μια κίνηση που σηματοδοτεί μια πιθανή στροφή προς την εξωτερική ανάθεση μέρους της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της.

Η Gemini θα τρέχει τη Siri;

Η Apple προσέγγισε πρόσφατα την Google για να διερευνήσει τη δημιουργία ενός προσαρμοσμένου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για τη νέα Siri που σχεδιάζεται για το επόμενο έτος , σύμφωνα με το Bloomberg . Η Google έχει ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση ενός μοντέλου ικανού να εκτελείται στους διακομιστές Private Cloud Compute της Apple.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Apple να καλύψει το χαμένο έδαφος στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία εισήλθε στην αγορά με καθυστέρηση και έκτοτε δυσκολεύεται να κερδίσει έδαφος. Νωρίτερα φέτος, η Apple διερεύνησε επίσης συνεργασίες με την Anthropic και την OpenAI , αξιολογώντας εάν η Claude ή η ChatGPT θα μπορούσαν να γίνουν ο νέος εγκέφαλος της Siri.

Η Apple απέχει ακόμη αρκετές εβδομάδες από την τελική απόφαση σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσει τα εσωτερικά της μοντέλα για το Siri ή θα στραφεί σε εξωτερικό συνεργάτη. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη προσδιορίσει ποιος μπορεί να είναι αυτός ο συνεργάτης.

Αυτή η πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης έρχεται μετά από καθυστερήσεις σε μια αναμενόμενη ενημέρωση της Siri. Αυτή η βελτίωση υποτίθεται ότι θα επέτρεπε στον βοηθό να εκτελεί εντολές χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα και να επιτρέπει στους χρήστες να πλοηγούνται στις συσκευές τους αποκλειστικά φωνητικά. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για την περασμένη άνοιξη, αλλά αυτή η ενημέρωση καθυστέρησε για ένα χρόνο λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Ένας σημαντικός οργανωτικός ανασχηματισμός

Αυτή η αποτυχία οδήγησε την Apple να απομακρύνει τον John Giannandrea, επικεφαλής της Τεχνητής Νοημοσύνης, από την ανάπτυξη του Siri. Το έργο επιβλέπεται τώρα από τον Craig Federighi, αντιπρόεδρο iOS και macOS, και τον Mike Rockwell, δημιουργό του Apple Vision Pro. Εξετάζουν την εξωτερική βοήθεια ως μια πιθανή λύση.

Η ενημέρωση του Siri σχεδιάστηκε αρχικά γύρω από τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την ομάδα Apple Foundation Models (AFM). Αυτή η ομάδα δημιούργησε επίσης τα μεγάλα ενσωματωμένα μοντέλα γλώσσας που τροφοδοτούν τις λειτουργίες του Apple Intelligence, όπως η σύνθεση κειμένου και η δημιουργία προσαρμοσμένων emoji.

Σε μια προσπάθεια να διορθώσουν τα ελαττώματα του Siri και να φέρουν στην αγορά λειτουργίες με καθυστέρηση, οι Craig Federighi, Mike Rockwell και η ομάδα ανάπτυξης με επικεφαλής τον Adrian Perica ξεκίνησαν συναντήσεις με την Anthropic και την OpenAI.

Εσωτερικά, η Apple διεξάγει διαγωνισμό για να καθορίσει την καλύτερη προσέγγιση. Η εταιρεία αναπτύσσει ταυτόχρονα δύο εκδόσεις του νέου Siri: μία με την ονομασία Linwood, που τροφοδοτείται από τα δικά της μοντέλα, και μια άλλη με την κωδική ονομασία Glenwood, η οποία λειτουργεί με εξωτερική τεχνολογία.

Τα στελέχη θεωρούσαν εδώ και καιρό την Anthropic ως την καταλληλότερη υποψήφια για συνεργασία. Ωστόσο, οι οικονομικοί όροι που απαιτούσε η εταιρεία ώθησαν την Apple να διευρύνει την αναζήτησή της και να συμπεριλάβει και άλλους παίκτες. Η Apple σίγουρα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει τα δικά της μοντέλα.

Διαπραγματεύσεις ξεχωριστές από άλλες ενσωματώσεις

Αυτές οι συζητήσεις παραμένουν ξεχωριστές από άλλες συμφωνίες για την ενσωμάτωση chatbots στο Apple Intelligence. Πέρυσι, η Apple πρόσθεσε το ChatGPT ως εναλλακτική λύση για το Siri για ερωτήματα γενικής γνώσης, έναν τομέα όπου ο βοηθός έχει από καιρό υποαποδώσει. Η Apple και η Google έχουν ήδη ανακοινώσει δημόσια τα σχέδιά τους για μια παρόμοια ενσωμάτωση του Gemini.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη χρήση μοντέλων Gemini για την υποστήριξη της Siri παραμένουν υπό διερεύνηση. Η Google έχει ήδη κάνει παρόμοιες συμφωνίες και τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας της τεχνητής νοημοσύνης στα smartphone Galaxy της Samsung.

Μια πιθανή ρήξη με τη φιλοσοφία της Apple

Ορισμένα στελέχη μηχανικών λογισμικού έχουν θέσει την ιδέα της αντικατάστασης μοντέλων που χρησιμοποιούνται για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που δεν σχετίζονται με τη Siri σε συσκευές Apple.

Αυτό θα αποτελούσε απόκλιση από την προτιμώμενη προσέγγιση της Apple. Η εταιρεία γενικά επιδίωξε να διατηρήσει την κυριότητα των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης που εκτελούνται στις συσκευές των χρηστών, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας και του απορρήτου. Αυτό περιλαμβάνει τις δυνατότητες της Apple Intelligence, όπως τα εργαλεία γραφής.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν αναπτύσσει ενεργά ένα τέτοιο σχέδιο. Στην περίπτωση μιας συνεργασίας με τη Siri, τα μοντέλα τρίτων θα εκτελούνται στους διακομιστές Private Cloud Compute της Apple, οι οποίοι χρησιμοποιούν τσιπ Mac για απομακρυσμένη επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι τα μοντέλα Siri τρίτων δεν θα εκτελούνται στις ίδιες τις συσκευές.