Η πανδημία του coronavirus έχει αυξήσει τις πωλήσεις των υπολογιστών ... και ακομη των
Chromebook . Αρκετοί αναλυτές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι οι πωλήσεις των συσκευών Chrome OS είχαν τετραπλασιαστεί κατά το τελευταίο τρίμηνο. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν από την IDC δείχνουν ότι αυτός ο πολλαπλασιαστής είναι σχεδόν ακριβής. Κατά το 4ο τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις των Chromebook αντιστοιχούν στο 14,4% όλων των πωλήσεων υπολογιστών, ενώ οι Mac στο 7,7% Pdm (σε σύγκριση με το 76,7% για τα Windows, το οποίο είναι επίσης ιστορικό χαμηλό). Το Mac έφτασε στο αποκορύφωμά του το τρίτο τρίμηνο, με 8,4% Pdm.


Οι αριθμοί είναι σαφείς… αλλά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία του IDC. Έτσι, πολλοί αναλυτές (
όπως η Canalys ) δεν περιλαμβάνουν τις πωλήσεις των  Chromebook στις συνολικές πωλήσεις υπολογιστών, δεδομένου ότι αυτά τα μηχανήματα είναι εξαιρετικά λεπτά προγράμματα που προορίζονται αποκλειστικά για εργασίες ελαφρού γραφείου ή για διαβούλευση (ειδικά για την εκπαίδευση), εργασίες που μπορούν σήμερα να είναι σε μεγάλο βαθμό εκτελείται από iPads (ειδικά από την άφιξη του iPad OS). Αν μετρήσουμε τα Chromebook στις συνολικές πωλήσεις, δεν υπάρχει επομένως κανένας πραγματικός λόγος να μην συμπεριληφθούν οι πωλήσεις των iPad, με τις οποίες άλλες εταιρείες ανάλυσης που δεν διστάζουν να κάνουν.

Επιπλέον, αυτό το Pdm πωλήσεων (σε μια στιγμή t) αντικατοπτρίζει πολύ ελάχιστα εδώ την πραγματική ισορροπία ισχύος μεταξύ macOS / Chrome OS. Έτσι, τα δεδομένα StatCounter δείχνουν ότι στην εγκατεστημένη βάση, οι Mac αντιπροσωπεύουν το 16,91% των σταθμών εργασίας, έναντι μόνο 1,9% για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν Chrome OS. Και σε αυτό δεν μετράει καποιος το iPad Pro ...