Ο Tim Cook
έδωσε μια συνέντευξη στην Kara Swisher για το podcast Sway, όπου αφορούσε την εγκατάσταση εφαρμογών iPhone χωρίς να περάσουν από το App Store. Το αφεντικό της Apple είναι καθετα αντίθετο με αυτήν την ιδέα.  

Αυτή είναι μια από τις κριτικές του Epic Games, της ομάδας που αναπτύσσει το παιχνίδι Fortnite . Το στούντιο (και άλλοι προγραμματιστές) πιστεύουν ότι η Apple έχει αντιανταγωνιστικές πρακτικές με το App Store, καθώς η ομάδα ελέγχει τα πάντα. Οι προγραμματιστές πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη μέθοδο για να διανείμουν τις εφαρμογές τους iOS και πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον τρόπο πληρωμής της Apple. Αυτό συνεπάγεται προμήθεια 15% ή 30% ανάλογα με την περίπτωση. Θα ήθελαν επομένως να είναι σε θέση να διανέμουν τις εφαρμογές μέσω του Διαδικτύου ή ενός εναλλακτικού App Store, με τα δικά τους μέσα πληρωμής. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι ήδη δυνατό σε Mac.

Αλλά ο Tim Cook είναι αντίθετος με αυτήν την ιδέα να προσφέρει την εγκατάσταση εφαρμογών iPhone χωρίς να περάσουν από το App Store. Για το αφεντικό της Apple, αυτή η πρακτική "θα έσκαζε την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια" του iPhone. «Οι χρήστες δεν πρόκειται να έρθουν και να αγοράσουν προϊόντα εάν δεν εμπιστεύονται το κατάστημα. Και πιστεύουμε ότι αυτό θέλουν οι χρήστες μας », δήλωσε ο Tim Cook. Σύμφωνα με τον ίδιο, το App Store είναι "ένα οικονομικό θαύμα" με εκατομμύρια προγραμματιστές.

Παραδέχεται ότι η Apple δεν είναι τέλεια με το App Store. Ωστόσο, αναφέρει ένα παράδειγμα όπου η Apple λαμβάνει 100.000 αιτήματα κάθε εβδομάδα από προγραμματιστές για τις εφαρμογές τους. 40.000 από αυτά απορρίπτονται επειδή οι εφαρμογές δεν λειτουργούν όπως ισχυρίζονται οι προγραμματιστές. «Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε στο App Store σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εάν η επιλογή εξαφανιζόταν», λέει ο διευθυντής.

Όσον αφορά την Epic Games, ο Tim Cook λέει ότι είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει στο δικαστήριο. Η ομάδα του και ο δημιουργός του Fortnite θα συναντηθούν στις 3 Μαΐου . Εάν κερδίσει η Epic Games, η Apple θα μπορούσε να αναγκαστεί να εξουσιοδοτήσει εναλλακτικά App Store σε iOS. Αλλά αυτή η δοκιμή θα διαρκέσει πολύ ούτως ή άλλως. Δεν πρέπει να περιμένουμε αλλαγή στο επίπεδο του iOS για τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.