Μετά από τρεις εβδομάδες , η αγωγή μεταξύ Apple και Epic Games τελείωσε. Υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Tim Cook που παρατηρήθηκε ενόψει των ερωτήσεων του δικαστή Yvonne Gonzalez Rogers . Αλλά ποιος κέρδισε στο τέλος; Θα πρέπει να περιμένουμε για να το μάθουμε. 

Αναμονή της κρίσης για την υπόθεση Apple εναντίον Epic Games

Η δικαστής έκλεισε τη δίκη καθιστώντας σαφές ότι θα μπορούσε να στραφεί σε κάποιο είδος συμβιβασμού. Έτσι, θα μπορούσε να ζητηθεί από την Apple να επιτρέψει στο Fortnite και άλλες εφαρμογές στο App Store να παραπέμπουν τους χρήστες στους ιστότοπούς τους, ώστε να μπορούν να κάνουν μια αγορά, αντί να περάσουν από το App Store Αυτό θα επέτρεπε στα Epic Games, Spotify και άλλα να αποφύγουν την προμήθεια των 30% της Apple. Μέχρι σήμερα, η Apple απαγορεύει στις εφαρμογές να ανακατευθύνουν τους χρήστες στους ιστότοπούς τους, ακριβώς για να αποφύγουν αυτήν την πρακτική.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν ημι-νίκη για τους Epic Games. Πράγματι, η ομάδα θα μπορούσε έτσι να πει στους παίκτες του Fortnite ότι η αγορά V-bucks (εικονικό νόμισμα παιχνιδιού) είναι δυνατή χωρίς να περάσει από το App Store. Όμως, η Epic θέλει να προχωρήσει περισσότερο και απαιτεί ειδικότερα ότι η Apple επιτρέπει τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων στο App Store. Αυτά μπορεί να είναι καταστήματα τρίτων ή να εγκαταστήσουν εφαρμογές από έναν ιστότοπο. Αυτή η επιλογή θα διαταράξει τη λειτουργία του iOS και την κλειστή πλευρά του οικοσυστήματος της Apple.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο δικαστής θα μπορούσε να επιβάλει μια τέτοια επιλογή στην Apple λόγω του Tim Cook. Το αφεντικό της Apple "παραδέχτηκε ότι ήταν μια μέθοδος αποζημίωσης για την πνευματική ιδιοκτησία", σημείωσε ο δικαστής.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της Epic επεσήμαναν ότι το macOS επέτρεψε ήδη την εγκατάσταση εφαρμογών χωρίς να περάσει από το Mac App Store. Η Apple απάντησε ότι το αίτημα του δημιουργού του Fortnite θα μείωνε την ασφάλεια του iOS, καθώς οι εφαρμογές δεν θα επαληθευτούν (αναγκαστικά).

Κατά την άφιξη του ο δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers κατέστησε σαφές ότι η απόφαση θα πάρει χρόνο. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μερικούς μήνες.