Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
θεωρεί ότι η Apple "έχει διαστρεβλώσει τον ανταγωνισμό" στην αγορά μουσικής στο διαδίκτυο καταχρώντας τη δεσπόζουσα θέση της. Οι Βρυξέλλες μιλούν για κατάχρηση σχετικά με τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής μέσω του App Store Αυτό ακολουθεί μια καταγγελία που υπέβαλε η Spotify απο το 2019 .  

Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης για την Apple σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Ευρωπαίος διευθυντής επικρίνει τον κατασκευαστή των iPhone για το ότι δεν επιτρέπει στους προγραμματιστές να ενημερώνουν τους χρήστες ότι έχουν άλλους τρόπους αγοράς των υπηρεσιών τους εκτός του App Store. "Η Επιτροπή ανησυχεί ότι η Apple επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών, εμποδίζοντας τους να ενημερώσουν τους χρήστες iPhone και iPad για την ύπαρξη φθηνότερων εναλλακτικών λύσεων αγοράς", ανέφερε σε δήλωσή του. Πράγματι, το Spotify (και οι άλλοι) δεν μπορούν να πουν στην εφαρμογή του iOS ότι οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν από τον ιστότοπό τους. Η Apple το απαγορεύει και θέλει η πλατφόρμα να χρησιμοποιεί το σύστημα πληρωμών της (και επομένως να πληρώσει έως και 30% προμήθεια σε αυτήν ).

"Με τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για το App Store που θέτουν σε ανταγωνιστική υπηρεσία ροής μουσικής σε μειονεκτική θέση, η Apple στερεί από τους χρήστες φθηνότερες επιλογές ροής μουσικής και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό" , δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Τύπου η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager. "Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρέωση στους ανταγωνιστές υψηλών προμηθειών σε κάθε συναλλαγή στο App Store και απαγορεύοντας τους να ειδοποιούν τους πελάτες τους για φθηνότερες εναλλακτικές συνδρομές ", πρόσθεσε.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών χρεώνουν τελικά αυτά τα τέλη της προμήθειας στους τελικούς χρήστες, ώστε να μην μειώσουν τα περιθώριά κέρδους τους.

Η Apple αντιμετωπίζει το Spotify στην απάντησή της

Ακολουθεί η απάντηση της Apple στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Το Spotify έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη συνδρομητική υπηρεσία μουσικής στον κόσμο και είμαστε περήφανοι για το ρόλο που έχουμε παίξει σε αυτό το θέμα. Η Spotify δεν πληρώνει προμήθεια στην Apple για περισσότερο από το 99% των συνδρομητών της και πληρώνει μόνο προμήθεια 15% για τους υπόλοιπους συνδρομητές που αποκτήθηκαν μέσω του App Store. Στην καρδιά αυτού του θέματος, το Spotify ζητά να μπορεί να διαφημίσει εναλλακτικές προσφορές στην εφαρμογή του iOS, μια πρακτική που δεν επιτρέπει κανένα κατάστημα στον κόσμο. Για άλλη μια φορά, το Spotify θέλει όλα τα πλεονεκτήματα του App Store, αλλά δεν αισθάνεται ότι πρέπει να πληρώσει τίποτα για αυτό. Το επιχείρημα της Επιτροπής υπέρ της Spotify είναι το αντίθετο του θεμιτού ανταγωνισμού.

Πρόκειται για την πρώτη κατηγορία ανταγωνισμού της ΕΕ κατά της Apple, η οποία αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν προβλέπει το τελικό αποτέλεσμα της εμπεριστατωμένης έρευνας που ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους κανόνες του App Store, θυμάται η ευρωπαϊκή εκτελεστική αρχή.