Το iPhone σας χρησιμοποιεί ένα κρυφό ιχνηλάτη για να παρακολουθεί τις πρόσφατες επισκέψεις σας αλλά μπορείτε να τον σταματήσετε

0
Το iPhone σας παρακολουθεί κάθε μέρος που επισκέπτεστε, ειδικά εκείνα που επισκέπτεστε συχνότερα και συγχρονίζει αυτές τις τοποθεσίες σε όλες τις συσκευές που συνδέονται με το iCloud.
Άτομα που αποκτούν πρόσβαση ή έχουν ήδη πρόσβαση στο iPhone, το iPad, το iPod touch ή το Mac σας ενδέχεται να μπορούν να δουν όλες αυτές τις τοποθεσίες για να δουν πού ήσασταν και πού θα μπορούσατε να είστε. Εάν αυτό σας ανησυχεί, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε.  

Γιατί το iPhone σας συλλέγει αυτά τα δεδομένα;

Το χαρακτηριστικό πίσω από όλα αυτά είναι  το "Σημαντικές τοποθεσίες" και αποτελεί μέρος του iOS από το iOS 7, όταν ονομάστηκε για πρώτη φορά "Συχνές τοποθεσίες".

Κάθε φορά που το iPhone σας πιστεύει ότι μια τοποθεσία μπορεί να είναι σημαντική, καταγράφει τις συντεταγμένες της και τις ώρες που ήσασταν εκεί. Αυτό θα το κάνει επίσης για τοποθεσίες που επισκεφτήκατε πρόσφατα. Η Apple χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για εξατομικευμένες υπηρεσίες, όπως προβλέψεις δρομολόγησης κυκλοφορίας, καλύτερες αναμνήσεις στις φωτογραφίες , προτάσεις βάσει τοποθεσίας χρησιμοποιώντας το Siri και ούτω καθεξής.

Το πρόβλημα με τις σημαντικές τοποθεσίες

Τα γεωγραφικά δεδομένα που συλλέγονται από τους Χάρτες Apple είναι κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο, επομένως η Apple δεν μπορεί να τα διαβάσει. Αλλά όπως είπα, συγχρονίζεται σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το iCloud. Αν κοιτάξετε τη λίστα των Σημαντικών τοποθεσιών στο iPhone και το Mac σας, θα δείτε ότι είναι οι ίδιες, ανεξάρτητα από τη συσκευή που καταγράφει τους "γεωσυντονιστές".

Εάν κάποιος μοιράζεται μία από τις συσκευές σας, όπως ένα iMac, Mac Pro ή MacBook που χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια στο σπίτι, μπορεί να έχει πρόσβαση στις Σημαντικές τοποθεσίες που έχουν αποθηκεύσει όλες οι άλλες συνδεδεμένες με το iCloud συσκευές σας. Θα μπορούσαν να έχουν καταχωρηθεί δακτυλικά αποτυπώματα στο Mac ή σε μια πιο φορητή συσκευή όπως ένα iPad, το οποίο τους παρέχει πρόσβαση. Θα μπορούσαν επίσης απλά να γνωρίζουν τον κωδικό πρόσβασης, ή μπορεί να μην υπάρχει κωδικός πρόσβασης στη συσκευή, κάτι που είναι κοινό με τις κοινόχρηστες συσκευές.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα κάποιος να αποκτήσει παράνομη ή ανεπιθύμητη πρόσβαση στις συσκευές Apple, είτε πρόκειται για χάκερ, επιβολή του νόμου, ιδιωτικούς ντετέκτιβ, έξυπνα μέλη της οικογένειας, ύποπτους συζύγους και άλλα τρίτα μέρη....

Με την πρόσβαση σε Σημαντικές Τοποθεσίες, κάποιος θα γνωρίζει πού πηγαίνετε, πόσο συχνά επισκέπτεστε κάτι, ποιες φορές ταξιδεύετε τακτικά εκεί και ούτω καθεξής. Περιττό να πούμε, αυτό δεν χρειάζεται να σας παρακολουθεί και να καταγράφει συμβάντα σε ένα σημειωματάριο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ασφαλίσετε το ιστορικό τοποθεσίας σας

Για να προστατεύσετε τα δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας, μπορείτε να ελέγξετε τις Σημαντικές τοποθεσίες σας, να διαγράψετε τοποθεσίες μεμονωμένα, να καταργήσετε επισκέψεις για μεμονωμένες τοποθεσίες, να διαγράψετε ολόκληρο το ιστορικό σας ή να απενεργοποιήσετε εντελώς τη λειτουργία. Θα καλύψουμε κάθε παρακάτω.

Λάβετε υπόψη ότι ενώ χρησιμοποιούμε iPhone, οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν επίσης για το iPod touch και το iPadOS για iPad. Το μενού ρυθμίσεων και οι προτιμήσεις θα είναι οι ίδιες.

1Προβολή των σημαντικών τοποθεσιών που αποθηκεύτηκε το iPhone σας

Για να δείτε τις σημαντικές τοποθεσίες σας, ξεκινήστε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην ενότητα Απόρρητο -> Υπηρεσίες τοποθεσίας -> Υπηρεσίες συστήματος -> Σημαντικές τοποθεσίες.

Για να μπορέσετε να δείτε τις τοποθεσίες με τις περισσότερες επισκέψεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είτε το Face ID, το Touch ID ή τον κωδικό πρόσβασης για να συνεχίσετε. Εάν δεν έχετε ρυθμίσει κωδικό πρόσβασης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κανένα από αυτά, αλλά γιατί δεν έχετε ρυθμίσει κωδικό πρόσβασης !  


Στο macOS, μπορείτε να ελέγξετε τις Σημαντικές τοποθεσίες στις Προτιμήσεις συστήματος -> Ασφάλεια και απόρρητο -> Απόρρητο -> Υπηρεσίες τοποθεσίας. Εάν είναι κλειδωμένο, κάντε κλικ στο κλείδωμα και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Στη συνέχεια, επιλέξτε "Λεπτομέρειες" δίπλα στις Υπηρεσίες συστήματος στη λίστα επιλογών. Τέλος, επιλέξτε "Λεπτομέρειες" δίπλα σε σημαντικές τοποθεσίες
 

 Τα "Μέρη μου"

Μόλις βρίσκεστε σε σημαντικές τοποθεσίες , ενδέχεται να δείτε μια λίστα με τα μέρη μου , τα οποία είναι τα σημεία που η Apple αναγνωρίζει ως σπίτι ή εργασία σας. Αυτές οι τοποθεσίες μπορούν να εισαχθούν με μη αυτόματο τρόπο στους Χάρτες Apple εάν δεν τις βλέπετε εδώ.

Μετά το άνοιγμα σε αυτό το στοιχείο του μενού, μπορείτε να δείτε όλο το χρόνο που δαπανάται σε αυτές τις θέσεις, καθώς και το χρόνο που χρειάστηκε για να φτάσει εκεί από αλλού (οδήγηση ή το περπάτημα) - ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε το Google Maps , Χάρτες Apple ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία πλοήγησης.  


Η «Ιστορία» σας

Στην ενότητα Τα μέρη μου , θα δείτε το Ιστορικό , το οποίο περιλαμβάνει τοποθεσίες που έχετε επισκεφτεί με το iPhone σας που η Apple θεωρεί "σημαντικό", που σημαίνει ότι έχετε περάσει κάποιο ποιοτικό χρόνο εκεί. Κάθε τοποθεσία θα περιλαμβάνει την πόλη και την πολιτεία, τον αριθμό των τοποθεσιών που επισκέφθηκαν εντός αυτής της τοποθεσίας και ένα εύρος ημερομηνιών για το πότε ήσασταν εκεί.

Πατήστε μια τοποθεσία της πόλης και μπορείτε να δείτε πιο συγκεκριμένες τοποθεσίες που επισκεφτήκατε εκεί, περιοριζόμενες στη διεύθυνση ή την τοποθεσία του δρόμου (επιχειρήσεις, πάρκα κ.λπ.). Εάν πατήσετε σε μία από αυτές τις συγκεκριμένες τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε τις ώρες που ήσασταν εκεί και πόσο καιρό χρειάστηκε να φτάσετε εκεί.

2Διαγραφή συγκεκριμένων σημαντικών τοποθεσιών από τη λίστα

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει πρόσβαση στο iPhone και στις σημαντικές τοποθεσίες σας ή ότι κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο μέλλον, είτε επιτρέπεται από εσάς είτε όχι.

Θα μπορούσαν να κατασκοπεύουν τα συχνότερα μέρη και το ιστορικό σας, αλλά μπορείτε να τα πετάξετε από την ζωή σας διαγράφοντας μερικές σημαντικές καταχωρήσεις που κρύβουν μερικά από τα πιο πολύτιμα ταξίδια σας. Με αυτόν τον τρόπο, εξακολουθούν να βλέπουν όλες τις διαδρομές που έχει συλλέξει το iPhone σας, οπότε τίποτα δεν σας ανησυχεί μακροπρόθεσμα και δεν θα παρατηρήσουν καν ότι το κάνετε.

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, όλα είναι δυνατά και η ασφάλεια του iPhone σας δεν είναι αλάνθαστη. Οι μηδενικές μέρες εντοπίζονται και εκμεταλλεύονται κάθε μέρα από χάκερ και ορισμένες από αυτές είναι υποχρεωμένες να στοχεύουν iPhone.

Για να καταργήσετε μια μεμονωμένη τοποθεσία, πατήστε σε οποιαδήποτε καταχώριση που εμφανίζεται στην ενότητα Τα μέρη ή το ιστορικό μου . Στη λίστα των πιο συγκεκριμένων τοποθεσιών, κάντε ένα από τα ακόλουθα, τα οποία θα διαγράψουν την καταχώριση στην τρέχουσα συσκευή σας και σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το iCloud.

  • Σύρετε προς τα αριστερά σε μια τοποθεσία και πατήστε "Διαγραφή".
  • Σύρετε παρατεταμένα προς τα αριστερά σε μια τοποθεσία για αυτόματη διαγραφή της.
  • Πατήστε "Επεξεργασία", πατήστε το κόκκινο εικονίδιο μείον (-) δίπλα στην τοποθεσία και πατήστε "Διαγραφή" για να την αφαιρέσετε. Πατήστε "Τέλος" για επιστροφή.
Μπορείτε επίσης να διαγράψετε συγκεκριμένες ώρες που βρισκόσασταν σε κάθε τοποθεσία. Επομένως, εάν ανοίξετε οποιαδήποτε τοποθεσία που έχει "επίσκεψη" στην περιγραφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες τρεις επιλογές παραπάνω για να εξαφανίσετε τοποθεσίες για να διαγράψετε συγκεκριμένους χρονικούς χρόνους.

Αυτό είναι χρήσιμο αν θέλετε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι σίγουρα δεν προσπαθείτε να κρύψετε τίποτα, αλλά επίσης ότι δεν θέλετε να ενοχοποιήσετε τον εαυτό σας εάν κάτι συνέβη σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.

Σημείωση: εάν μια τοποθεσία έχει μόνο μία επίσκεψη, θα διαγράψετε την ίδια την τοποθεσία.    

3Εκκαθάριση ολόκληρου του ιστορικού συγκεκριμένων τοποθεσιών

Η διαγραφή τοποθεσιών μία προς μία είναι χρονοβόρα, οπότε είναι καλύτερο να διαγράψετε ολόκληρο το ιστορικό αν δεν σας ενδιαφέρει να ξεγελάσετε κάποιον που μπορεί να κοιτάξει τη λίστα. Με αυτόν τον τρόπο θα διαγραφούν τα πάντα σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το iCloud.

Στις προτιμήσεις συγκεκριμένων τοποθεσιών , μεταβείτε στο κάτω μέρος και πατήστε "Εκκαθάριση ιστορικού". Το iPhone σας θα σας ρωτήσει εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να διαγράψετε τις σημαντικές τοποθεσίες σας. Αγγίξτε "Εκκαθάριση ιστορικού" για να επιβεβαιώσετε και να διαγράψετε εντελώς τα μέρη και το ιστορικό σας. Ωστόσο, το iOS θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις τοποθεσίες σας, επομένως οι σημαντικές τοποθεσίες θα συμπληρωθούν με περισσότερα μέρη μόλις ξεκινήσετε να ταξιδεύετε ξανά.

 4Απενεργοποίηση ορισμένων σημαντικών τοποθεσιών στο iPhone σας

Εάν δεν θέλετε ποτέ το iPhone σας να παρακολουθεί τις τοποθεσίες που επισκέπτεστε και πότε, μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς τις σημαντικές τοποθεσίες. Ωστόσο, θα πρέπει να την απενεργοποιήσετε ξεχωριστά σε όλες τις συσκευές σας που είναι συνδεδεμένες στο iCloud, καθώς ο ίδιος ο διακόπτης δεν συγχρονίζεται.

Στις προτιμήσεις Σημαντικές τοποθεσίες , απλώς απενεργοποιήστε το "Σημαντικές τοποθεσίες". Προτού μπορέσετε να το κάνετε, το iOS θα σας ζητήσει το ακόλουθο μήνυμα.

Η απενεργοποίηση σημαντικών τοποθεσιών θα επηρεάσει πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες της Apple που χρησιμοποιούν εξατομικευμένες υπηρεσίες τοποθεσίας όπως Χάρτες, Μην ενοχλείτε κατά την οδήγηση, CarPlay, Siri, Ημερολόγιο και φωτογραφίες.

Εάν είστε εντάξει, πατήστε "Απενεργοποίηση" για να απενεργοποιήσετε πλήρως τις σημαντικές τοποθεσίες. Εάν θέλετε να κάνετε iOS ξανά την παρακολούθηση των τοποθεσιών σας, μπορείτε πάντα να την ενεργοποιήσετε ξανά.

  Στο macOS, επιστρέψτε στο μενού στις Προτιμήσεις συστήματος που παραθέτει "Σημαντικές τοποθεσίες" (δείτε την ενότητα Προβολή παραπάνω) και, στη συνέχεια, καταργήστε την επιλογή του και πατήστε "Τέλος"

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εναλλαγή των Σημαντικών τοποθεσιών δεν θα καταργήσει τις τοποθεσίες που έχουν ήδη αποθηκευτεί στο iPhone σας - θα αποτρέψει την προσθήκη περισσότερων τοποθεσιών. Για να καταργήσετε τις τοποθεσίες που παρακολουθείτε, πρέπει είτε να τις διαγράψετε μία προς μία είτε να χρησιμοποιήσετε τη ρύθμιση "Εκκαθάριση ιστορικού" για να τις καταργήσετε ταυτόχρονα. 



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience (Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας). Learn More
Accept !