Hacking iPhone με Pegasus Spyware

Ο ρεπόρτερ των New York Times, που ασχολείται με την επικαιρότητα στη Μέση Ανατολή, σημειώνει ότι καταφέρνει να λάβει αποκλειστικές πληροφορίες μετά από συζητήσεις με διάφορα υψηλόβαθμα άτομα που μιλούν υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Παίρνω πολλές προφυλάξεις για να προστατεύσω αυτές τις πηγές γιατί αν πιαστούν, μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή ή να πεθάνουν», λέει ο Μπεν Χάμπαρντ. Στη συνέχεια, υπονοεί ότι οι πληροφορίες του έχουν ενοχλήσει χώρες της Μέσης Ανατολής, εξ ου και το hack του iPhone με τον Pegasus σε μια προσπάθεια να μάθουν περισσότερα για τις πηγές του και το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Οι δύο πρώτες απόπειρες hacking, που πιστεύεται ότι προήλθαν από τη Σουδανική Αραβία, πραγματοποιήθηκαν μέσω μηνύματος κειμένου και μηνύματος στο WhatsApp. Θα είχαν λειτουργήσει μόνο αν ο δημοσιογράφος έκανε κλικ στους συνδέσμους. Δεν το έκανε γιατί ήξερε ότι ήταν παγίδα. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψετε την εκμετάλλευση μιας τρύπας ασφαλείας ακόμη και χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο. Και αυτό συνέβη στη συνέχεια αφού οι χάκερ μπόρεσαν να διεισδύσουν στο iPhone χωρίς ο Ben Hubbard να γνωρίζει ή να κάνει κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο.

Συνεργάστηκε με το Citizen Lab για να αναλύσει το iPhone του και αποδεικνύεται ότι υπάρχουν δύο hacks. Η πρώτη προσπάθεια έγινε το 2020 και η άλλη φέτος. Ήταν με τον  Πήγασος κάθε φορά.

Προληπτικά μέτρα για το μέλλον

Ενόψει της κατάστασης, ο δημοσιογράφος των New York Times μας λέει ότι θα λάβει τώρα περισσότερες προφυλάξεις:

  • Αποθηκεύστε ευαίσθητες επαφές εκτός σύνδεσης
  • Χρησιμοποιήστε τα κρυπτογραφημένα μηνύματα κατά προτεραιότητα
  • Χρησιμοποιήστε έναν αμερικανικό αριθμό τηλεφώνου επειδή πολλές εταιρείες spyware δεν ασχολούνται με αυτόν τον τύπο αριθμών, για να αποφύγετε μια σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Επανεκκινήστε τακτικά το iPhone για (προσπαθήστε) να αφαιρέσετε spyware
  • Περιστασιακά αφήνετε το iPhone στο σπίτι και συναντάτε ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο