Οι εναλλακτικές πληρωμές πρέπει να φτάνουν στο App Store

Για την αρχή, η Apple έχει παραβιάσει τους νόμους περί ανταγωνισμού και, ως εκ τούτου, πρέπει να τροποποιήσει το App Store της για να επιτρέπει τη χρήση εναλλακτικών πληρωμών. Ως έχει, οι προγραμματιστές αναγκάζονται να περάσουν από το σύστημα πληρωμών της Apple. Αυτό επιβάλλει προμήθεια 15% ή 30% ανάλογα με το εισόδημα των προγραμματιστών. Εάν το εισόδημα είναι μικρότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως, τότε η προμήθεια είναι 15% . Από εκεί και πέρα, είναι 30%.

Η έρευνα αρχικά επικεντρώθηκε στο εάν η Apple είχε δεσπόζουσα θέση. Στη συνέχεια άλλαξε για να επικεντρωθεί κυρίως σε εφαρμογές γνωριμιών, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Match (ιδιοκτήτης του Tinder) που επέκρινε τις πρακτικές του κατασκευαστή των iPhone .

Σήμερα, η αρχή αναφέρει :

Η Apple πρέπει να προσαρμόσει τις συνθήκες πρόσβασης στο ολλανδικό App Store για τους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών. Πρέπει επίσης να μπορούν να χρησιμοποιούν συστήματα πληρωμών εκτός από αυτά της Apple στο App Store. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών πρέπει επίσης να μπορούν να αναφέρονται στις εφαρμογές τους σε επιλογές πληρωμής εκτός της εφαρμογής.

Η Apple κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 50 εκατ. ευρώ εάν ο όμιλος δεν συμμορφωθεί. Η ολλανδική αρχή λέει ότι η εταιρεία έχει προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου για να εφαρμόσει τις αλλαγές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Apple επικρίνει αυτήν την απόφαση. «Δεν συμφωνούμε με την εντολή που εκδόθηκε από την ACM και κάναμε έφεση», δήλωσε ο κατασκευαστής στο Reuters. «Η Apple δεν κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά διανομής λογισμικού στην Ολλανδία, έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους για να βοηθήσει τους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών να προσεγγίσουν πελάτες και να ευημερήσουν στο App Store» , πρόσθεσε.

Αντίστοιχη περίπτωση στη Νότια Κορέα

Η ολλανδική ανακοίνωση έρχεται αφότου ο κατασκευαστής των iPhone έχασε έναν αγώνα στη Νότια Κορέα για να αποτρέψει την ψήφιση νόμου που απαιτεί από μεγάλους προμηθευτές με καταστήματα εφαρμογών (όπως η Apple και η Google) να επιτρέπουν στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν υπηρεσίες πληρωμών τρίτων. Η Google έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει αυτές τις πληρωμές, αλλά ότι θα συνεχίσει να παίρνει προμήθεια για αυτές. Η Apple δεν έχει σχολιάσει τα σχέδιά της για την συμμόρφωση με την Κορέα.