Πρόστιμο για την Apple στην Ολλανδία

Την περασμένη εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει εναλλακτικές πληρωμές για εφαρμογές γνωριμιών που είναι διαθέσιμες στο App Store στην Ολλανδία. Η ομάδα δεν το έκανε για να ευχαριστήσει τους προγραμματιστές, αλλά για να συμμορφωθεί με το αίτημα της τοπικής αρχής ανταγωνισμού. Οι προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών μπορούν έτσι να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα πληρωμής και όχι απαραίτητα αυτό της Apple που επιβάλλει προμήθεια 15% ή 30%.

Σήμερα, η αρχή λέει ότι έχει αναλύσει την ανακοίνωση της Apple και ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. «Προς το παρόν, οι προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών μπορούν απλώς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Επιπλέον, η Apple έχει θέσει πολλά εμπόδια στη χρήση συστημάτων πληρωμών τρίτων από προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών . Πράγματι, οι προγραμματιστές πρέπει να υποβάλουν μια διαφορετική έκδοση των εφαρμογών τους για το ολλανδικό App Store, εκτός από το να έχουν το πράσινο φως από την Apple. Επιπλέον, η Apple φαίνεται να απαιτεί από τους προγραμματιστές να επιλέξουν μεταξύ της προσφοράς αγοράς μέσω ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών μέσα από την εφαρμογή ή της δυνατότητας να κατευθύνουν τους χρήστες σε επιλογές πληρωμής από έναν ιστότοπο. Η ACM πιστεύει ότι η Apple θα πρέπει να επιτρέψει στους προγραμματιστές να προσφέρουν και τις δύο επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η Apple έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει προμήθεια για αγορές που γίνονται με εναλλακτικά μέσα πληρωμής. Αλλά ο κατασκευαστής δεν μας λέει πώς θα το κάνει ή τι θα χρεωθεί για την προμήθεια.

Ως εκ τούτου, ενόψει της κατάστασης, η αρχή ανταγωνισμού στην Ολλανδία επιβάλλει πρόστιμο 5 εκα
τομμυρίων ευρώ στην Apple. Και δεν σταματά εκεί στην πραγματικότητα αφού κάθε εβδομάδα θα επιβάλλονται πρόστιμα 5 εκατομμυρίων ευρώ εφόσον η Apple δεν έχει κάνει καμία αλλαγή. Το μέγιστο ποσό θα είναι 50 εκατομμύρια ευρώ (10 εβδομάδες επομένως).