Πολλή δουλειά με την επιβολή του νόμου

«Το AirTag σχεδιάστηκε για να βοηθά τους ανθρώπους να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα υπάρχοντά τους, όχι για να παρακολουθούν άλλα άτομα ή περιουσιακά στοιχεία. Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε κακόβουλη χρήση των προϊόντων μας , δήλωσε η Apple» Η ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει «πάρει πολύ σοβαρά την ιστορία της παρακολούθησης όταν σχεδίαζε τον ιχνηλάτη αντικειμένων. Αυτή η πρακτική είναι «ένα κοινωνικό πρόβλημα» σύμφωνα με τα λόγια του.

«Αυτός είναι επίσης ο λόγος που καινοτομήσαμε δημιουργώντας το πρώτο προληπτικό σύστημα ειδοποίησης σε περίπτωση παρακολούθησης. Ελπίζουμε ότι αυτή η καινοτομία θα ξεκινήσει μια τάση στον κλάδο και θα εμπνεύσει άλλους να ενσωματώσουν αυτού του είδους τις προληπτικές ειδοποιήσεις στα προϊόντα τους . Αναγνωρίζει ότι οι χρήστες ενδέχεται να λαμβάνουν περιστασιακά ειδοποιήσεις παρακολούθησης για ευνοϊκούς λόγους. Αλλά όπως λένε: η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Αλλαγές στον περιορισμό της παρακολούθησης με το AirTag

Εδώ μπαίνουν οι αλλαγές για τα AirTag για να περιορίσουν την παρακολούθηση. Η Apple λέει ότι έχει συνεργαστεί με τις αρχές επιβολής του νόμου για την εξεύρεση λύσεων. Ακολουθούν τα νέα μέτρα:

  • Νέες ειδοποιήσεις απορρήτου κατά τη ρύθμιση του AirTag: Μετά από μια επερχόμενη ενημέρωση λογισμικού, κατά την αρχική εγκατάσταση κάθε AirTag, ένα μήνυμα θα αναφέρει ξεκάθαρα ότι το AirTag προορίζεται για τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων του χρήστη και μόνο, ότι η χρήση του AirTag για την παρακολούθηση ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή του είναι ένα έγκλημα σε πολλές χώρες, ότι το AirTag έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύεται από τα θύματα και ότι οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να απαιτήσουν πληροφορίες για την αναγνώριση του κατόχου του AirTag.
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων ειδοποιήσεων για τα AirPods: Λάβαμε αναφορές για ειδοποιήσεις με ανίχνευση άγνωστου αξεσουάρ. Επιβεβαιώνουμε ότι αυτή η ειδοποίηση δεν θα εμφανιστεί εάν ένα AirTag βρίσκεται κοντά σε έναν χρήστη – μόνο για AirPods (3ης γενιάς), AirPods Pro, AirPods Max ή αξεσουάρ τρίτων στο δίκτυο Find My. Στην ίδια ενημέρωση λογισμικού, το μήνυμα Άγνωστο αξεσουάρ θα αντικατασταθεί από μια ειδοποίηση ότι είναι AirPods.
  • Ενημερωμένη τεκμηρίωση υποστήριξης: Σε ισχύ σήμερα, η Apple αλλάζει το άρθρο Tracking στο apple.com για να ενημερώσει σχετικά με τις λειτουργίες ασφαλείας που είναι ενσωματωμένες στα αξεσουάρ AirTag, AirPods και Find My Network. Αυτή η σελίδα περιγράφει τώρα το Find My accessories που μπορούν να ενεργοποιήσουν μια ειδοποίηση Tracking, περιλαμβάνει εικόνες αυτών των ειδοποιήσεων και εξηγεί τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ειδοποίησης, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών για την απενεργοποίηση AirTag, AirPods ή αξεσουάρ από το δίκτυο Find My. Παρέχει συνδέσμους με χρήσιμους πόρους για παραβιάσεις της ασφάλειας ζωής, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Δικτύου για τον τερματισμό της ενδοοικογενειακής βίας και του Εθνικού Κέντρου για τα Θύματα του Εγκλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλες αλλαγές για το μέλλον

Η Apple έχει επίσης μια σειρά ενημερώσεων στα σκαριά για κυκλοφορία αργότερα μέσα στο έτος, όπως:

  • Τοποθεσία ακριβείας: Όταν υπάρχει μια ειδοποίηση παρακολούθησης, θα επιτρέψει στον χρήστη να εντοπίσει με ακρίβεια το άγνωστο AirTag. Τα iPhone 11, iPhone 12 και iPhone 13 θα δείξουν πόσο μακριά και σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται ένα άγνωστο AirTag στην εμβέλεια. Καθώς ο χρήστης του iPhone μετακινείται, αυτή η δυνατότητα θα συγκεντρώνει δεδομένα από την κάμερα, το ARKit, το επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο και θα τους οδηγεί στο AirTag χρησιμοποιώντας ηχητικά, απτικά και οπτικά σήματα.
  • Οπτική και ηχητική ειδοποίηση: Όταν το AirTag εκπέμπει αυτόματα έναν ήχο για να ειδοποιήσει την παρουσία του και το iPhone, το iPad ή το iPod touch υποδείξει ότι κινείται, θα εμφανιστεί μια ειδοποίηση στη συσκευή, ώστε να μπορεί να ενεργήσει ανάλογα. Αυτό μπορεί να είναι μια τοποθεσία ήχου ή ακριβείας, εάν είναι διαθέσιμη. Αυτή η λειτουργία θα είναι χρήσιμη εάν ο ήχος του AirTag είναι πνιγμένος και επομένως δύσκολο να ακουστεί ή εάν το ηχείο έχει παραβιαστεί.
  • Προσαρμοσμένη λογική ειδοποίησης παρακολούθησης: Το σύστημα ειδοποιήσεων παρακολούθησης χρησιμοποιεί εξελιγμένη λογική για να καθορίσει τον τρόπο ειδοποίησης των χρηστών. Σκοπεύουμε να το ενημερώσουμε για να προειδοποιήσουμε τους χρήστες νωρίτερα ότι τους ακολουθεί ένα άγνωστο AirTag ή αξεσουάρ από το δίκτυο Find My.
  • Διαμόρφωση τόνου AirTag: Επί του παρόντος, οι χρήστες iOS που λαμβάνουν μια ειδοποίηση παρακολούθησης μπορούν να κάνουν το άγνωστο AirTag να παίξει έναν ήχο για να το εντοπίσει. Θα διαμορφώσουμε τον τόνο για να αυξήσουμε την ένταση και να διευκολύνουμε την εύρεση.

«Όταν σχεδιάζουμε τα προϊόντα μας, σκεφτόμαστε την εμπειρία του χρήστη, αλλά και την ασφάλεια και το απόρρητο. Όλες οι ομάδες υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών της Apple δεσμεύονται να ακούν τα σχόλια των χρηστών και να καινοτομούν για την ενίσχυση της προστασίας παρακολούθησης .

Τίποτα για Android… ακόμα

Θα πρέπει να σημειωθεί παρεμπιπτόντως ότι οι αλλαγές για τα AirTags για τον περιορισμό της κατασκοπείας αφορούν αυτήν τη στιγμή τους χρήστες της Apple. Δεν υπάρχει τίποτα για τους χρήστες Android. Μπορούμε όμως να φανταστούμε ότι η Apple δεν θα τους ξεχάσει. Εξάλλου, η εταιρεία προσφέρει μια εφαρμογή Android που σχετίζεται ακριβώς με το AirTags .