Η Apple δεν περιλαμβάνει πλέον φορτιστή στο κουτί των iPhone της και αυτό δεν ευχαριστεί τον δικαστή Caires Pinheiro στη Βραζιλία, ο οποίος αναγκάζει τον κατασκευαστή να πληρώσει 5.000 ρεάλ Βραζιλίας (994 ευρώ) σε έναν πελάτη, επικαλούμενος παραβίαση της τοπικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κώδικα Καταναλωτή (CDC), η «δεσμευμένη πώληση» είναι μια καταχρηστική και απαγορευμένη πρακτική στη Βραζιλία. Απαγορεύεται λοιπόν η ξεχωριστή πώληση κινητού τηλεφώνου και φορτιστή. Ως εκ τούτου, η Apple καταδικάζεται αφού πούλησε ξεχωριστά ένα μοντέλο iPhone και έναν φορτιστή σε έναν πελάτη στην πόλη Goiânia.

Εδώ και καιρό η συσκευασία του iPhone που πωλείται χωρίς φορτιστή είναι ανησυχητική στη Βραζιλία αφού πέρυσι στην Apple επιβλήθηκε πρόστιμο 1,7 εκατομμυρίων ευρώ ως τιμωρία για παραβίαση της νομοθεσίας περί καταναλωτών και έλλειψη σεβασμού των Βραζιλιάνων πελατών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας καταναλωτών Procon-SP, Fernando Capez. με υποδείξεις που πρότειναν ότι η Apple θα έπρεπε να αναγκαστεί να επανατοποθετήσει τον φορτιστή στο κουτί στη Βραζιλία, αλλά αυτό δεν ισχύει (τουλάχιστον προς το παρόν).

Όπως θα περίμενε κανείς, η Apple απάντησε στην καταδίκη. Ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι πολλοί πελάτες έχουν ήδη φορτιστή στα σπίτια τους, προσθέτοντας τα περιβαλλοντικά οφέλη από την κατάργηση του μετασχηματιστή ρεύματος και τη σημαντική μείωση του συνολικού αποτυπώματος του iPhone. Το 2020, η Apple εκτίμησε ότι η απόφαση να αφαιρέσει τον φορτιστή από το κουτί ισοδυναμούσε με την αφαίρεση σχεδόν 450.000 αυτοκινήτων από το δρόμο ετησίως. 

 

Και διερωτώμαι εγώ πως με αυτή τη λογική έχουμε και ένα παλιό κινητό στο σπίτι μας γιατί να πάρουμε ένα ακόμη να γεμίσουμε το πλανήτη? Άσε που με αυτή τη κίνηση άνοιξε το dromno0 και στις υπόλοιπες εταιρίες που την ακολούθησαν για το κέρδος εις βάρος μας...