Όταν ο Πήγασος επιτίθεται στα iPhone ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων

Σύμφωνα με το Reuters , ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιηθεί πέρυσι ότι τα iPhone τους είχαν γίνει στόχος της Pegasus. Πρόκειται για τον Ντιντιέ Ρέιντερς και τουλάχιστον τέσσερις ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους. Η Επιτροπή έμαθε για αυτή τη στόχευση μετά από μηνύματα που έστειλε η Apple σε χιλιάδες κατόχους iPhone τον Νοέμβριο , λέγοντάς τους ότι ήταν «στόχος κρατικών επιτιθέμενων» .

Ο Όμιλος NSO αναπτύσσει το Pegasus. Το λογισμικό κατασκοπείας βασίζεται σε ελαττώματα άγνωστα στην Apple (ελαττώματα 0 ημερών) για διείσδυση σε iPhone και συλλογή δεδομένων, προβολή πληροφοριών και πολλά άλλα. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι το Pegasus μπορεί να εκμεταλλευτεί ελαττώματα στο iPhone χωρίς ειδική αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Η απλή λήψη ενός μηνύματος iMessage μπορεί να αρκεί, για παράδειγμα, ακόμα κι αν ο χρήστης δεν το ανοίξει.

Η Apple έχει ήδη καλύψει ευπάθειες που σχετίζονται με λογισμικό υποκλοπής. Αλλά εδώ είναι ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι..Η NSO Group καταφέρνει να εκμεταλλευτεί άλλες ευπάθειες, τις οποίες η Apple στη συνέχεια πρέπει να συνδέσει και η ιστορία επαναλαμβάνεται συνεχώς. Από την πλευρά του, ο Όμιλος NSO πουλά το εργαλείο του στις κυβερνήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή και χρήση του Pegasus, και προτείνεται ότι και σε αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να προκαλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει το ίδιο. Από την πλευρά της, η Apple υπέβαλε καταγγελία κατά της NSO Group τον περασμένο Νοέμβριο . Η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone ζητά μια μόνιμη διαταγή που απαγορεύει στην NSO Group να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε λογισμικό, υπηρεσία ή συσκευή της Apple.