Η Apple βρίσκεται σε επαφή με ορισμένους από τους προμηθευτές της για να τους ανακοινώσει την επιθυμία της να αυξήσει την παραγωγή των προϊόντων εκτός Κίνας, σύμφωνα με την
Wall Street Journal . Ο στόχος είναι να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από τη χώρα δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.

Παραγωγή προϊόντων Apple εκτός Κίνας

Η Apple γνωρίζει πολύ καλά την Κίνα αφού τα περισσότερα από τα προϊόντα της συναρμολογούνται εκεί. Υπάρχουν όμως δυσκολίες που αρχίζουν να εμφανίζονται σοβαρά. Το πρώτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται σε σύγκρουση σε πολλά σημεία, κάτι που δεν βοηθά να γνωρίζουμε ότι η Apple είναι αμερικανική εταιρεία. Το δεύτερο σημείο έχει άμεση σχέση με τον Covid-19.

Η Κίνα έχει μια πολιτική «μηδενικού Covid-19», η οποία είναι διαφορετική από άλλες χώρες. Στόχος της Κίνας δεν είναι να ζήσει με τον Covid-19 (όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες), αλλά να τον ξεφορτωθεί μια για πάντα. Έτσι, υπάρχουν τακτικά τοπικά lockdown και ένα από αυτά είναι στη Σαγκάη. Ορισμένοι προμηθευτές της Apple βρίσκονται ακριβώς στη Σαγκάη και συναρμολογούν ορισμένα προϊόντα. Έπρεπε να κάνουν ένα διάλειμμα λόγω του lockdown και αυτό φαίνεται στους χρόνους παράδοσης των MacBook Pro και άλλων προϊόντων . Φυσικά, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στους πελάτες, καθώς πρέπει να περιμένουν πολλές εβδομάδες πριν λάβουν τα προϊόντα τους. Η Apple κατάλαβε ότι αυτό ήταν πρόβλημα.

Ποιες άλλες χώρες θα παράγουν σε ποσότητα για αυτή; Η Apple έχει στο στόχαστρό της την Ινδία και το Βιετνάμ. Αλλά η μετάβαση κάθε άλλο παρά απλή είναι, ειδικά λόγω των υποδομών και του εργατικού δυναμικού. Η Foxconn, η οποία κυρίως συναρμολογεί iPhone, έχει ήδη ένα εργοστάσιο στην Ινδία. Αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή iPhone που θα πωλούνται στην Ινδία και όχι διεθνώς, σε αντίθεση με το εργοστάσιο στην Κίνα.