Οι χρήστες εχουν παρατηρήσει , το κουμπί Apple Pay υπάρχει κατά την πληρωμή όταν χρησιμοποιείται ο Firefox, Chrome ή άλλο πρόγραμμα περιήγησης στο iOS 16. Με το iOS 15, έπρεπε να περάσετε υποχρεωτικά από το Safari. Ως εκ τούτου, η Apple άλλαξε τη συμπεριφορά, κάτι που είναι τα καλά νέα για τους χρήστες. 

Όπως σημειώνει  Steve  Moser αυτή η αλλαγή μπορεί να μην έρθει στο macOS με το macOS Ventura. Αυτό οφείλεται στους κανόνες της Apple. Στο iOS, η Apple απαιτεί από τα προγράμματα περιήγησης Διαδικτύου να χρησιμοποιούν το WebKit, δηλαδή τη μηχανή απόδοσης του Safari. Ο Chrome, ο Firefox και οι άλλοι είναι τεχνικά ένας Safari κάτω από την κουκούλα. Αντίθετα, δεν υπάρχει τέτοιος κανόνας στο macOS, ο οποίος επιτρέπει στη Mozilla να χρησιμοποιεί τη μηχανή απόδοσης στον Firefox. Το ίδιο για την Google στο πλευρό του Chrome και άλλων που βασίζονται στο Chromium.

Γιατί αυτή η αλλαγή με το iOS 16; Μπορεί να σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2023, επιβάλλει ένα σύνολο κανόνων σε μεγάλες εταιρείες , όπως η Apple, η Meta και η Google, για την προώθηση του ανταγωνισμού με μικρότερες οντότητες. Ένα προσχέδιο της νέας νομοθεσίας ακολουθεί συγκεκριμένα τις εταιρείες που αναγκάζουν τους προγραμματιστές εφαρμογών να χρησιμοποιούν τη δική τους μηχανή απόδοσης.