Γνωρίζαμε ήδη ότι ο επεξεργαστής A16 του iPhone 14 Pro/Pro Max δεν πρόσφερε μεγάλα κέρδη απόδοσης σε σύγκριση με τον A15 του iPhone 14/14 Plus (και του iPhone 13), αλλά η πραγματικότητα θα ειναι λίγο πιο σκληρή αφού ο δημοσιογράφος και  μηχανικός
Jason Cross του ιστότοπου Macworld εκτιμά πράγματι , μετά από σύγκριση των αντίστοιχων αρχιτεκτονικών των επεξεργαστών A15 και A16, ότι το τσιπ A16 είναι στην πραγματικότητα ένα απλό "A15+". Η χάραξη των 4 nm θα ήταν ακόμη και μια έκταση μάρκετινγκ, καθώς ο επεξεργαστής είναι στην πραγματικότητα χαραγμένος σε "μια βελτιωμένη έκδοση της τεχνολογίας N5" σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια της TSMC. Και το N5 είναι σίγουρα 5nm.

Επομένως, ο A16 δεν θα ήταν πραγματικά ένας επεξεργαστής νέας γενιάς με την αυστηρή έννοια, ειδικά επειδή οι αρχιτεκτονικές διαφορές θα παρέμεναν ελάχιστες με το A15. Ο αριθμός των τρανζίστορ αυξάνεται έτσι από 15 σε 16 δισεκατομμύρια, το χαμηλότερο κέρδος που παρατηρήθηκε μεταξύ δύο γενεών επεξεργαστών Axe. Το ίδιο για τον αριθμό των πυρήνων του A16 - 2 πυρήνες υψηλής απόδοσης + 4 αποδοτικοί πυρήνες + 5 πυρήνες GPU + 16 πυρήνες Neural Engine -, αυστηρά πανομοιότυπο με τον αριθμό των πυρήνων του A15.

Η Apple είχε μόνο ελαφρώς αυξήσει την ταχύτητα του χρονισμού ορισμένων πυρήνων του A16 (+7%) για να δικαιολογήσει τη μετονομασία του επεξεργαστή. Για τον δημοσιογράφο του Macworld, η μόνη πραγματική διαφορά είναι στη μνήμη RAM LPDDR5 (σε σύγκριση με το LPDDR4x στο A15), κάτι που θα μπορούσε σχεδόν να εξηγήσει μόνο το μικρό κέρδος απόδοσης (αυτό και περισσότερο εύρος ζώνης).