Το USB-C θα είναι πραγματικότητα για όλους μέχρι το 2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη δώσει το πράσινο φως για τον ενιαίο φορτιστή USB-C στην Ευρώπη και τώρα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εγκρίνει. Αυτό σημαίνει ότι το 2024, μια θύρα USB-C θα καταστεί υποχρεωτική για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, κάμερες και άλλα. Στην Apple, αυτό θα αφορά κυρίως  τα iPhone και τα AirPods , γνωρίζοντας ότι τα Mac και τα iPad διαθέτουν ήδη θύρες USB-C.

Η οδηγία έχει πλέον εγκριθεί επίσημα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του και οι κανόνες θα ισχύουν ακριβώς 24 μήνες μετά την ημερομηνία αυτή. Τα προϊόντα που προσφέρονται προς πώληση πριν από την ημερομηνία επιβολής θα εξαιρούνται και ενδέχεται να συνεχίσουν να πωλούνται μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Ιδού τι λέει ο Jozef Síkela, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου:

Όλοι έχουμε τουλάχιστον τρεις φορτιστές κινητών στα σπίτια μας. Η αναζήτηση του σωστού φορτιστή, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, μπορεί να είναι μάλλον ενοχλητική. Επιπλέον, αυτοί οι φορτιστές αντιπροσωπεύουν 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων κάθε χρόνο. Η ύπαρξη κατάλληλου φορτιστή για πολλές συσκευές θα εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο και θα μας βοηθήσει επίσης να μειώσουμε τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Μια κοινή ασύρματη φόρτιση

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα των λύσεων ασύρματης φόρτισης καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία. Η οδηγία εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις έως το τέλος του 2024 που υποχρεώνουν τις εταιρείες να κάνουν τις εξατομικευμένες λύσεις ασύρματης φόρτισης πιο ανοιχτές και να πληρούν τα πρότυπα διαλειτουργικότητας, επιτρέποντας στους καταναλωτές να κλειδώνουν τις ιδιόκτητες λύσεις φόρτισης αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και τη μείωση των απορριμμάτων. Δεν είναι σαφές εάν επηρεάζεται το σύστημα φόρτισης MagSafe της Apple για το iPhone και τα AirPods, καθώς βασίζεται στο πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi.