Ο Jony Ive ήταν ο επικεφαλής του σχεδιασμού της Apple για πολλά χρόνια.
Έφυγε από την εταιρεία το 2019 και είχε από τότε δύο διαδόχους, τον Evans Hankey (σχεδιασμός των διαφόρων προϊόντων) και τον Alan Dye (σχεδιασμός του τμήματος λογισμικού). Όπως όμως διέρρευσε πρόσφατα ο Evans Hankey θα αποχωρήσει από την εταιρεία το 2023 και πρέπει να βρεθεί νέος διάδοχος. Το πρόβλημα είναι ότι το έργο δεν είναι απλό.

Αναζητείται νέος επικεφαλής σχεδιασμού

Σύμφωνα με το Bloomberg , η Apple έχει χάσει την πλειοψηφία των βασικών σχεδιαστών που εργάζονταν όταν ο Jony Ive ήταν επικεφαλής, με πολλούς από αυτούς να εγκαταλείπουν τον κατασκευαστή iPhone για το LoveFrom , το στούντιο σχεδιασμού του Jony Ive. Τουλάχιστον 15 σχεδιαστές της Apple που βρίσκονταν εκεί για χρόνια έχουν εγκαταλείψει την εταιρεία από τότε που ο Jony Ive μεταπήδησε σε ρόλο μερικής απασχόλησης το 2015, όταν ο κύκλος εργασιών ήταν σπάνιος μεταξύ 2000 και 2015. Σήμερα, μόνο λίγοι σχεδιαστές που είναι παρόντες για λίγο ακόμα εκεί.

Ένας από τους κύριους λόγους για τον μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων είναι ότι η αυτονομία που απολάμβανε η ομάδα υπό την ηγεσία του Jony Ive έχει μειωθεί σημαντικά, με τις λειτουργίες να έχουν μεγαλύτερο βάρος και μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του κόστους κατασκευής.

«Η δύναμη της ομάδας ήταν ότι ήμασταν ένας πυρήνας συνδεδεμένος με το απίστευτο περιβάλλον που υπήρχε και τα πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε με τρόπο που ήταν αρκετά ασυνήθιστος για μια μεγάλη εταιρεία», είπε ένας σχεδιαστής της Apple εδώ και πολύ καιρό. «Ήταν μια ιδιαίτερη ομάδα. Δεν ήταν εύκολο μετά τον θάνατο του Steve - τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πολύ πιο περίπλοκα. Υπήρχαν περισσότερες εξωτερικές πιέσεις και περισπασμοί».

Ως εκ τούτου, η Apple αναζητά έναν διάδοχο για να γίνει ο νέος επικεφαλής σχεδιασμού. Επί του παρόντος, η εταιρεία σκέφτεται να επιλέξει έναν σχεδιαστή που συνεργάστηκε με τον Jony Ive και που θέλει να είναι πάντα παρών (όπως ο Richard Howarth). Ή να δώσει τον πλήρη έλεγχο στον Alan Dye. Ή, φέρτε κάποιον από έξω. .. Αλλά όπως είναι, είναι περίπλοκο.