"Εάν έχετε iPhone, θα πρέπει να μπορείτε να κατεβάζετε εφαρμογές όχι μόνο από το App Store, αλλά και από άλλα καταστήματα εφαρμογών ή το διαδίκτυο " , δήλωσε ο Gerard de Graaf, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Silicon Valley. . «Αναμένουμε ότι οι συνέπειες θα είναι σημαντικές» , πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το DMA, οι κανόνες θα ισχύουν για τους τεχνολογικούς γίγαντες που πληρούν τα κριτήρια του «gatekeeper» και τους απαιτούν να ανοίξουν τις διάφορες υπηρεσίες και πλατφόρμες τους σε άλλες εταιρείες και προγραμματιστές. Ο Gerard de Graaf αναμένει μια ντουζίνα εταιρείες να είναι μέρος αυτού του ομίλου, ο οποίος θα ανακοινωθεί την άνοιξη. Αυτοί οι «κολοσσοί» θα έχουν στη συνέχεια έξι μήνες για να συμμορφωθούν. Επομένως, οι αλλαγές στην Apple θα ισχύουν με το iOS 17.

Εκτός από τη σημαντική αλλαγή που αναγκάζει την Apple να ανοίξει το iPhone σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων και, κατά συνέπεια, την παράπλευρη φόρτωση, το DMA επιδιώκει επίσης να αποτρέψει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας από το να δίνουν αθέμιτη προτίμηση στις δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες. Επίσης, θα απαιτήσει διαλειτουργικότητα σε επίπεδο εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Έτσι, η εφαρμογή Μηνύματα της Apple, το WhatsApp και άλλες θα πρέπει να μπορούν να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους. Όλα αυτά θα απαιτήσουν σημαντική εργασία για τη διατήρηση της καλής ασφάλειας των συσκευών.