Το έργο της Apple με το κέντρο δεδομένων της στη Δανία

Το 2017, η Apple πρότεινε ένα σχέδιο για τη βελτίωση της φιλικότητας προς το περιβάλλον του τότε ολοκαίνουργιου κέντρου δεδομένων της στη Δανία. Εκτός από την τροφοδοσία του εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η περίσσεια θερμότητας θα δεσμεύεται και θα τροφοδοτείται σε ένα τοπικό σύστημα θέρμανσης για την κοντινή πόλη. Ιδού τι μας είπε η εταιρεία:

Αυτήν τη στιγμή κατασκευάζουμε ένα νέο κέντρο δεδομένων που λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην κεντρική περιοχή της Γιουτλάνδης στη Δανία. Λόγω της εγγύτητάς του σε έναν από τους μεγαλύτερους ηλεκτρικούς υποσταθμούς της Δανίας, το κέντρο δεδομένων δεν θα χρειάζεται εφεδρικές γεννήτριες, οι οποίες συνήθως λειτουργούν με ντίζελ και πρέπει να ελέγχονται και να καίγονται περιοδικά. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να συλλαμβάνει την υπερβολική θερμότητα από τον εξοπλισμό της και να τη οδηγεί στο τοπικό σύστημα τηλεθέρμανσης για να βοηθήσει στη θέρμανση των σπιτιών στην κοινότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι το έργο δεν είναι εύκολο να στηθεί για διάφορους λόγους. Επομένως, δεν είναι ακομη πραγματικότητα, αλλά θα είναι μέσα στο 2023. Η Apple ενημέρωσε τη Wall Street Journal ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τις αρχές της Δανίας για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ώθησαν την Apple και άλλους να κάνουν ό,τι ήταν απαραίτητο για να κάνουν το έργο πραγματικότητα. 

"Η πίεση αυξάνεται ", δήλωσε ο Niels Fuglsang, Δανός μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγείται των διαπραγματεύσεων για τη νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση. «Εάν μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τη θερμότητα του κέντρου δεδομένων, μπορούμε να εξοικονομήσουμε τους λογαριασμούς ενέργειας και να κάνουμε κάτι καλό για το κλίμα».