Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Apple έχει διευθετήσει ένα πρόστιμο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των εφαρμογών του iOS, σε διαμάχη με την Kaspersky.

«Η Apple πλήρωσε το πρόστιμο των 906 εκατομμυρίων ρούβλια (11,5 εκατομμύρια ευρώ). Τα κεφάλαια έχουν ήδη ληφθεί από τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας » , ανέφερε η Ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) στο Telegram.

Τον Απρίλιο του 2021, η FAS επέβαλε πρόστιμο στην Apple με 906 εκατομμύρια ρούβλια, αφού διαπίστωσε ότι ο κατασκευαστής κατείχε δεσπόζουσα θέση με μερίδιο 100% της αγοράς για τη διανομή εφαρμογών για κινητά στο iOS. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από καταγγελία από το Kaspersky, ένα διάσημο ρωσικό antivirus, το οποίο πίστευε ότι η Apple είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στο πρόγραμμα γονικού ελέγχου της, σε μια περίοδο που η Apple πήγαινε στην παρόμοια λειτουργία της που ονομάζεται Screen Time.

Η Apple είχε προσφύγει στην απόφαση της FAS, αλλά η ρωσική δικαιοσύνη έκρινε υπέρ της αντιμονοπωλιακής ρυθμιστικής αρχής. Στις 14 Φεβρουαρίου, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε επίσης την έφεση που ζήτησε η αμερικανική εταιρεία και επιβεβαίωσε τη νομιμότητα του επιβληθέντος προστίμου.

Τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές αρχές συνέχισαν να σφίγγουν τις βίδες στο Διαδίκτυο, αποκλείοντας περιεχόμενο και ιστότοπους που συνδέονται με την αντιπολίτευση, αλλά και υπηρεσίες που αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί τους. Από τον Απρίλιο του 2021, μια λίστα ρωσικού λογισμικού ή εφαρμογών - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την Kaspersky - πρέπει να είναι προεγκατεστημένη σε όλα τα smartphone, τα tablet, τους υπολογιστές και άλλα συνδεδεμένα αντικείμενα που πωλούνται στη Ρωσία.

Αρκετές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Apple , έχουν εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά εδώ και ένα χρόνο, άμεση συνέπεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.