Οι προγραμματιστές του Chromium (Google) εργάζονται σε ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης για το iOS που έχει την ιδιαιτερότητα να χρησιμοποιεί τη μηχανή απόδοσης Blink και όχι το WebKit της Apple. Μια τέτοια εφαρμογή δεν θα γινόταν αποδεκτή στο App Store με βάση τους κανόνες.

Σύντομα ο «πραγματικός» Chrome στο iOS;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένες μηχανές απόδοσης που χρησιμοποιούνται από προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο. Το Safari χρησιμοποιεί το WebKit, ο Firefox βασίζεται στο Gecko και τα περισσότερα άλλα προγράμματα περιήγησης (Chrome, Microsoft Edge, κ.λπ.) χρησιμοποιούν Chromium/Blink. Το πρόβλημα για αυτά τα προγράμματα περιήγησης είναι ότι η Apple επιβάλλει έναν εμπειρικό κανόνα στο iOS: όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν το WebKit. Με άλλα λόγια, ο Chrome, ο Firefox και τα άλλα που υπάρχουν στο App Store δεν είναι τα «πραγματικά» προγράμματα περιήγησης που θα ήθελαν να προσφέρουν η Google, η Mozilla και οι άλλοι, αλλά μάλλον ισοδύναμα του Safari.

Με το νέο πρόγραμμα περιήγησης που αναπτύχθηκε από την Google για το iOS που βασίζεται στο Blink, η εμπειρία θα ήταν διαφορετική, εξηγεί το The Register . Η ανάπτυξη είναι σε εξέλιξη και ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά λείπουν. Ωστόσο, το έργο προχωρά καλά. Η Google λέει ότι η εφαρμογή είναι "ένα πειραματικό πρωτότυπο […] με στόχο την κατανόηση ορισμένων πτυχών της απόδοσης στο iOS" και "δεν θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις πολιτικές της Apple" .

Αυτός τουλάχιστον είναι ο λόγος σήμερα. Πράγματι, η Google δεν μπορούσε να προσφέρει πρόγραμμα περιήγησης σε iOS χρησιμοποιώντας το Blink αντί για το WebKit. Αλλά τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν με το iOS 17, ειδικά στην Ευρώπη όπου η Apple θα προσφέρει υποστήριξη sideloading για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Το Sideloading θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή χωρίς να περάσετε από το App Store. Θα μπορούσαμε λοιπόν κάλλιστα να σκεφτούμε ότι η Google θα προσφέρει το Chrome της με WebKit στο App Store και τον «πραγματικό» Chrome για iOS με το Blink μέσω του ιστότοπού της για παράδειγμα.

Εκτός από την Ευρώπη και άλλες περιοχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πιέσουν την Apple για περισσότερο ανταγωνισμό και ως εκ τούτου να επιτρέψουν το sideloading. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών .