Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την περίπτωση της Apple, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να επιθυμεί την άρση των περιορισμών που συνδέονται με το οικοσύστημα του iPhone. Αυτό αφορά τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, το App Store, το sideloading και άλλα.

Περισσότερη ελευθερία στο iOS

Η Εθνική Διοίκηση Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών (NTIA) είναι ο κύριος σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την πολιτική τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου. Τον Απρίλιο του 2022, το NTIA ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τον ανταγωνισμό στα οικοσυστήματα εφαρμογών για κινητά. Η έρευνα ξεκίνησε με εκτελεστικό διάταγμα για την προώθηση του ανταγωνισμού στην οικονομία των ΗΠΑ, με στόχο τη διατύπωση συστάσεων για τη βελτίωση του ανταγωνισμού, τη μείωση των φραγμών και τη μεγιστοποίηση των οφελών των χρηστών.

Αυτή την εβδομάδα, η NITA δημοσίευσε την έκθεσή της και συνιστά τα εξής:

  • Θα πρέπει να επιτρέπονται τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών και οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να εγκαθιστούν εφαρμογές χωρίς να περάσουν από το κατάστημα του κατασκευαστή. Γίνεται λόγος για παράκαμψη του App Store στην περίπτωση της Apple και αυτή η πρακτική ονομάζεται sideloading.
  • Οι απαιτήσεις που απαγορεύουν στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών για αγορές εντός εφαρμογής θα πρέπει να απαγορεύονται.
  • Τα προγράμματα περιήγησης Διαδικτύου τρίτων πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν πλήρη λειτουργικότητα και να μην υπόκεινται σε περιορισμούς απόδοσης του κινητήρα. Επί του παρόντος, η Apple απαιτεί από τα προγράμματα περιήγησης (Chrome, Firefox, κ.λπ.) να χρησιμοποιούν το WebKit στο iOS, τη μηχανή απόδοσης του Safari.
  • Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές, οι προεπιλεγμένες επιλογές και οι αντιανταγωνιστικές αυτοαναφορές θα πρέπει να είναι περιορισμένες, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
  • Οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τις δικές τους προεπιλεγμένες εφαρμογές και να αφαιρούν ή να αποκρύπτουν τις προεγκατεστημένες εφαρμογές.
  • Οι διαδικασίες ελέγχου για καταστήματα εφαρμογών όπως το App Store θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς.

Όλα αυτά μοιάζουν πολύ με αυτό που αποφασίστηκε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα αναγκάσει επίσης την Apple να κάνει αλλαγές από τη στιγμή που έχει τεθεί σε ισχύ η νέα οδηγία (DMA). Σύμφωνα με διαρροές, το iOS 17 θα διαθέτει υποστήριξη sideloading στην Ευρώπη . Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση των ΗΠΑ, είναι πιθανό ότι η Apple θα πρέπει επίσης να ενεργοποιήσει την υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.