Περισσότεροι από 1.500 προγραμματιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή κατά της Apple, υποστηρίζοντας ότι οι χρεώσεις της εταιρείας στο κατάστημα εφαρμογών είναι υπερβολικές και αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα του μονοπωλίου της στη διανομή εφαρμογών. Η Apple χρεώνει προμήθεια έως και 30% για συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας της, μια πρακτική που έχει (και εξακολουθεί να τελεί) υπό έλεγχο από πολλές ρυθμιστικές αρχές.

Αυτή η ομάδα 1.566 προγραμματιστών εφαρμογών ισχυρίζεται ότι οι χρεώσεις της Apple είναι άδικες και συνιστούν αύξηση των τιμών, προκαλώντας ζημιά στους προγραμματιστές και τους χρήστες εφαρμογών. Η μήνυση, με επικεφαλής τον Σον Ένις, καθηγητή στο Κέντρο Πολιτικής Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, πρόκειται να πάει στο Δικαστήριο Εφέσεων Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου , με νομικές συμβουλές από την Geradin Partners. Η ζημιά για τους προγραμματιστές υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια!

Η Apple υπερασπίστηκε προηγουμένως την προμήθεια 30% στην αγωγή της κατά της Epic Games και υποστήριξε ότι η πλειονότητα των προγραμματιστών του App Store εξαιρείται από αυτήν την προμήθεια (15% για μικρούς προγραμματιστές). Η εταιρεία τόνισε επίσης τα οφέλη που προσφέρει στους Ευρωπαίους προγραμματιστές διευκολύνοντας την πρόσβαση σε αγορές εφαρμογών σε 175 χώρες.

Με τα χρόνια, διάφοροι οργανισμοί, ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αμφισβήτησαν τη δομή των τιμών της Apple. Το πρόγραμμα Small Business , ωστόσο, προσφέρει μειωμένες χρεώσεις 15% για προγραμματιστές που κερδίζουν λιγότερο από 1 εκατομμύριο $ ετησίως, ενώ η τυπική προμήθεια του 30% ισχύει για όσους υπερβαίνουν το όριο. Παρά τις διάφορες νομικές διαδικασίες, η Apple ουσιαστικά διατήρησε τη δομή των τιμών της.