Οι δύο όμιλοι «συμφώνησαν να συμπεριλάβουν μια σειρά από ρήτρες στα συμβόλαια που διέπουν» την πώληση των προϊόντων της Apple από την Amazon «που περιόριζαν τον ανταγωνισμό» , δικαιολόγησε η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC). Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτές οι πρακτικές απορρέουν από δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν τον Οκτώβριο του 2018 προκειμένου να «τροποποιηθεί η δυναμική της πώλησης προϊόντων Apple στον ιστότοπο της Amazon Spain» , και οι οποίες τιμωρούσαν τόσο τους ανταγωνιστές της Apple όσο και ορισμένους μεταπωλητές προϊόντων της μάρκας Apple.

Σύμφωνα με αυτές τις συμβάσεις, «μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός μεταπωλητών που ορίζονται από την Apple θα μπορούσαν να πωλούν προϊόντα με το σήμα της Apple μέσω του ιστότοπου Amazon Spain », εξηγεί ο ισπανικός οργανισμός. Επιπλέον, αυτές οι συμφωνίες «περιόρισαν τη δυνατότητα των ανταγωνιστών της Apple να αγοράζουν διαφημιστικό χώρο στον ιστότοπο της Amazon στην Ισπανία για να προσφέρουν τα προϊόντα τους» , γεγονός που «έβλαψε άμεσα τους καταναλωτές περιορίζοντας την ικανότητά τους να ανακαλύπτουν νέες μάρκες .

Αναλυτικά, το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Apple ανέρχεται στα 143,6 εκατ. ευρώ και αυτό που επιβλήθηκε στην Amazon στα 50,5 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple και η Amazon δέχονται "χτυπήματα στα χέρια " στην Ευρώπη. Στην Ιταλία, η Amazon επιβλήθηκε πρόστιμο 1,128 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Στη Γαλλία, πρόστιμο 371,6 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στην Apple τον Οκτώβριο του 2022 .