Η Apple και η Nokia είχαν ήδη μια συμφωνία, αλλά θα λήξει στα τέλη του 2023. Η νέα που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα θα την αντικαταστήσει, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2024. Καμία εταιρεία δεν ανακοίνωσε τις οικονομικές λεπτομέρειες.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνάψουμε φιλικά μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αδειοδότησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με την Apple. Αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη δύναμη του χαρτοφυλακίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Nokia, την επί δεκαετίες επένδυσή της στην έρευνα και την ανάπτυξη και τη συμβολή της στα πρότυπα κινητής τηλεφωνίας και άλλες τεχνολογίες » , δήλωσε η Jenni Lukander, πρόεδρος τεχνολογίας στην OEM.

Η Nokia λέει ότι έχει επενδύσει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη από το 2000, γεγονός που της επιτρέπει να έχει περίπου 20.000 οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.500 που επικεντρώνονται στο 5G. Ο όμιλος προσθέτει ότι προσφέρει τις εφευρέσεις του σε ανοιχτά πρότυπα με αντάλλαγμα το δικαίωμα αδειοδότησης τους με δίκαιους, εύλογους και αμερόληπτους όρους (FRAND). Οι εταιρείες μπορούν να αδειοδοτήσουν και να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τις δικές τους σημαντικές επενδύσεις σε πρότυπα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Apple και η Nokia συνήψαν συμφωνία αδειοδότησης το 2017 μετά από δικαστική διαμάχη . Όμως, όπως βλέπουμε, οι δύο ομάδες τα πάνε καλά αυτές τις μέρες.