Όταν ένας χρήστης προσπαθεί να φορτίσει το iPhone 15/15 Pro του για πρώτη φορά μέσω της θύρας φόρτισης MagSafe, ένα μήνυμα θα τον ενημερώσει ότι αυτό το σύστημα φόρτισης μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την ενσύρματη φόρτιση! Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η ασύρματη φόρτιση είναι γενικά λιγότερο αποτελεσματική από την ενσύρματη φόρτιση (ένα κενό απόδοσης τουλάχιστον 15%), αλλά μπορεί να εκπλαγούμε που η Apple προειδοποιεί έτσι τους πελάτες της για μια τέτοια διαφορά.

Στην πραγματικότητα, αυτό το μήνυμα δεν είναι πρωτοβουλία της Καλιφορνέζικης εταιρείας, αλλά το αποτέλεσμα μιας νέας ευρωπαϊκής οδηγίας με στόχο να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να υιοθετήσουν λιγότερο ενεργοβόρες πρακτικές. Η σελίδα υποστήριξης της Apple προσδιορίζει σε μια σύντομη παράγραφο περί τίνος πρόκειται: "Με τα μοντέλα iPhone 15, εάν βρίσκεστε σε χώρα ή περιοχή που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ανταλλαγή, λαμβάνετε μια ειδοποίηση την πρώτη φορά χρησιμοποιείτε ασύρματο φορτιστή. Με εντολή της ΕΕ, η κοινοποίηση αναφέρει ότι η ασύρματη φόρτιση θα μπορούσε να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από την ενσύρματη φόρτιση. »

Από την άλλη πλευρά, δεν κατανοούμε σαφώς γιατί αυτή η προειδοποίηση προορίζεται μόνο για τα νέα κινητά που πωλούνται στην Ευρώπη (iOS και Android) και όχι για ολόκληρο τον υπάρχοντα στόλο των smartphone.