Το κακόβουλο λογισμικό Atomic macOS Stealer (AMOS) συνεχίζει να προκαλεί πάταγο στους Mac. Αυτό που κλέβει τα δεδομένα σας και τα κρυπτονομίσματά σας εξαπλώνεται λίγο περισσότερο σήμερα μέσω ψεύτικων ενημερώσεων για το Safari και το Google Chrome.

Προσοχή ή κακόβουλο λογισμικό Atomic macOS Stealer (AMOS)

Η νέα προσέγγιση της AMOS ονομάζεται ClearFake. Αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη επίθεση που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν εναντίον υπολογιστών με Windows. «Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που μια από τις κύριες καμπάνιες κοινωνικής μηχανικής, που προηγουμένως προοριζόταν για τα Windows, επεκτείνεται όχι μόνο στη γεωγραφική τοποθεσία, αλλά και στο λειτουργικό σύστημα » , εξηγεί η Malwarebytes.

Η λειτουργία είναι απλή. Οι σελίδες που προσποιούνται ότι είναι ο ιστότοπος της Apple ή της Google δείχνουν ότι μια ενημέρωση Safari ή Chrome είναι διαθέσιμη για λήψη. Ο χρήστης του Διαδικτύου με το Mac του καλείται να πραγματοποιήσει λήψη και να εγκαταστήσει την υποτιθέμενη ενημέρωση. Αλλά σίγουρα δεν πρέπει να το κάνετε αυτό, καθώς αυτό θα επιτρέψει την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού AMOS. Στη συνέχεια, μπορεί να συλλέξει τα δεδομένα σας, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης iCloud Keychain, αριθμών πιστωτικών καρτών, πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων, αρχείων και άλλων.

Τρία σημεία μπορούν να προβληθούν για να αποφευχθεί η καταστροφή:

  • Μην κάνετε λήψη λογισμικού από μη αξιόπιστες πηγές. Το Safari ενημερώνεται μέσω της ενότητας "Ρυθμίσεις συστήματος" του macOS και του Chrome από τον ιστότοπο της Google ή από την ενότητα "Σχετικά με το Google Chrome" στο πρόγραμμα περιήγησης.
  • Να είστε προσεκτικοί με τις εφαρμογές που σας ζητούν να παρακάμψετε την προστασία GateKeeper του macOS.
  • Εάν κάνετε λήψη μιας εφαρμογής εκτός του Mac App Store, επιλέξτε τον επίσημο ιστότοπο και όχι έναν ιστότοπο τρίτων.

Η Malwarebytes ανακοινώνει από την πλευρά της ότι η εφαρμογή της μπορεί να αποκλείσει το κακόβουλο λογισμικό Atomic macOS Stealer (AMOS) σε Mac.