Πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Apple

Όλα ξεκίνησαν το 2019 όταν το Spotify υπέβαλε καταγγελία κατά της Apple ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , διαπιστώνοντας ότι ο κατασκευαστής  των iPhone ακολουθούσε αντιανταγωνιστικές πρακτικές με τη ροή μουσικής. Το Spotify δεν έχει το δικαίωμα να πει στους χρήστες της εφαρμογής του για iOS ότι μπορούν να πάνε στον ιστότοπό του για να κάνουν συνδρομή (και επομένως να λάβουν ενδεχομένως φθηνότερη τιμή). Αποδεικνύεται ότι το Spotify δεν είναι το μόνο που γνωρίζει για αυτήν την απαγόρευση, αλλά και άλλοι προγραμματιστές βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Apple παίρνει προμήθεια 15 ή 30% για κάθε συναλλαγή (συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών) που πραγματοποιείται εντός εφαρμογών iOS. Έτσι, εάν το Spotify προσφέρει την τυπική συνδρομή του στα 10,99 €/μήνα, η Apple παίρνει 3,3 € κάθε μήνα. Από την άλλη, η Apple Music μπορεί να προσφέρει τη δική της συνδρομή με 10,99€/μήνα και προφανώς, δεν υπάρχει προμήθεια εδώ. Επομένως, το Spotify έκρινε ότι η πρακτική της Apple ήταν αντιανταγωνιστική.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Apple παραβίασε τους ευρωπαϊκούς νόμους σχετικά με τον ανταγωνισμό και σύντομα θα επιβάλει πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης την πρακτική της Apple να μην επιτρέπει στους προγραμματιστές να παραπέμπουν τους χρήστες στους ιστότοπούς τους, ώστε να μπορούν να εγγραφούν με αυτόν τον τρόπο.

Δεν θα σταματήσει όμως εκεί, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατηγορήσει την Apple για κατάχρηση της θέσης της εξουσίας και επιβολή αντιανταγωνιστικών επιχειρηματικών πρακτικών στους αντιπάλους της. Θα χαρακτηρίσει επίσης τις πρακτικές της Apple ως αθέμιτους όρους συναλλαγών. Ο κατασκευαστής μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Τι γίνεται με το DMA;

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) θα τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές Μαρτίου. Με το iOS 17.4 , οι προγραμματιστές θα μπορούν να προσφέρουν App Stores τρίτων και να περιλαμβάνουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Ωστόσο, η Apple έχει πολλούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης 0,50 € ανά εγκατάσταση εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση μιας ενημέρωσης αντιπροσωπεύει επίσης ένα κόστος 0,50 € ανά χρήστη για τους προγραμματιστές.

Από την πλευρά του, ο Daniel Ek, το αφεντικό του Spotify, θεώρησε ότι το νέο σχέδιο της Apple για το DMA με τους περιορισμούς του είναι «μια πλήρης και ολοκληρωτική φάρσα» .