Καλύτερη ασφάλεια στο iMessage με το PQ3

Στην ανακοίνωσή της η Apple αναφέρει:

Σήμερα ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση κρυπτογραφικής ασφάλειας στην ιστορία του iMessage με την εισαγωγή του PQ3, ενός επαναστατικού μετα-κβαντικού πρωτόκολλου κρυπτογράφησης που προάγει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων από την αρχή μέχρι το τέλος. Με κρυπτογράφηση ανθεκτική σε συμβιβασμούς και εκτεταμένες άμυνες έναντι των πιο εξελιγμένων κβαντικών επιθέσεων, το PQ3 είναι το πρώτο πρωτόκολλο ανταλλαγής μηνυμάτων που επιτυγχάνει αυτό που ονομάζουμε ασφάλεια επιπέδου 3 — παρέχοντας προστασίες πρωτοκόλλου που ξεπερνούν αυτές όλων των άλλων ευρέως αναπτυγμένων συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων. Από ό,τι γνωρίζουμε, το PQ3 έχει τις ισχυρότερες ιδιότητες ασφαλείας από οποιοδήποτε πρωτόκολλο ανταλλαγής μηνυμάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Apple, το PQ3 θα αντικαταστήσει πλήρως το υπάρχον πρωτόκολλο κρυπτογράφησης του iMessage σε όλες τις υποστηριζόμενες συνομιλίες αργότερα φέτος. Όλες οι συσκευές που συμμετέχουν σε μια συνομιλία iMessage πρέπει να ενημερωθούν στις πιο πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού για να είναι κατάλληλες. 

Το νέο πρωτόκολλο κάνει το ντεμπούτο του με iOS 17.4 στο iPhone, iPadOS 17.4 στο iPad, macOS 14.4 σε Mac και watchOS 10.4 στο Apple Watch. Δεν αλλάζει τίποτα για εσάς, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το iMessage κανονικά με τις επαφές σας. Αλλαγές γίνονται στα παρασκήνια για την καλύτερη ασφάλεια.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το iMessage υποστηρίζει ήδη κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, αλλά τα υπάρχοντα κρυπτογραφικά πρωτόκολλα βασίζονται σε μαθηματικά προβλήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιλυθούν από μελλοντικούς κβαντικούς υπολογιστές. Με το PQ3, η Apple κάνει ένα βήμα μπροστά για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις.