Η έκδοση beta του iOS 17.4 εφάρμοσε αλλαγές που έθεσαν τις εφαρμογές Ιστού σε σημαντικό μειονέκτημα στην Ευρώπη. Αποτρέπει την εκκίνηση αυτών των εφαρμογών στο δικό τους παράθυρο που καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη, αντί να τις υποβιβάζει στο άνοιγμα στο Safari, μια αλλαγή που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμπειρία χρήστη και τη λειτουργικότητά τους. Αυτό το μέτρο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των PWA σε απλές συντομεύσεις ιστότοπου.

Όταν ανοίγει στο Safari, η εφαρμογή Ιστού ανοίγει ως αγαπημένη, χωρίς αποκλειστικό παράθυρο, ειδοποιήσεις ή μακροπρόθεσμη τοπική αποθήκευση. Οι χρήστες έχουν παρατηρήσει προβλήματα με υπάρχουσες εφαρμογές ιστού, όπως απώλεια δεδομένων, καθώς η έκδοση Safari δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε τοπικά δεδομένα, καθώς και ειδοποιήσεις που έχουν διακοπεί.

Δικαίωση της Apple

Μέχρι τώρα, η Apple αναγκάζει τα προγράμματα περιήγησης τρίτων (Chrome, Firefox κ.λπ.) να χρησιμοποιούν το WebKit, τη μηχανή απόδοσης του Safari. Με το iOS 17.4, θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους δικούς τους κινητήρες . Η Apple λέει ότι αυτή η αλλαγή, που απαιτείται από το DMA, είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία αναγκάστηκε να αφαιρέσει την υποστήριξη για εφαρμογές Ιστού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση της Apple σχετικά με το θέμα:

Για να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, η Apple έχει κάνει εκτενή μηχανική για να προσθέσει νέες δυνατότητες και δυνατότητες για προγραμματιστές και χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 600 νέων API και μιας ευρείας σειράς εργαλείων για προγραμματιστές.

Το σύστημα iOS πάντα υποστήριζε εφαρμογές Ιστού για την αρχική οθόνη, βασιζόμενο απευθείας στο WebKit και την αρχιτεκτονική ασφαλείας του. Αυτή η ενσωμάτωση σημαίνει ότι οι εφαρμογές ιστού της αρχικής οθόνης διαχειρίζονται να ευθυγραμμίζονται με το μοντέλο ασφάλειας και απορρήτου των εγγενών εφαρμογών στο iOS, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης αποθήκευσης και της επιβολής των μηνυμάτων της αρχικής οθόνης. σύστημα πρόσβασης σε δυνατότητες που επηρεάζουν το απόρρητο σε ατομική βάση.

Χωρίς αυτόν τον τύπο απομόνωσης και επιβολής, οι κακόβουλες εφαρμογές ιστού θα μπορούσαν να διαβάσουν δεδομένα από άλλες εφαρμογές ιστού και να κλέψουν τις άδειές τους για πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο ή την τοποθεσία ενός χρήστη χωρίς τη συγκατάθεσή του. Τα προγράμματα περιήγησης θα μπορούσαν επίσης να εγκαταστήσουν εφαρμογές ιστού στο σύστημα χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του χρήστη. Η επίλυση των περίπλοκων ζητημάτων ασφάλειας και απορρήτου που σχετίζονται με τις εφαρμογές ιστού που χρησιμοποιούν άλλες μηχανές απόδοσης θα απαιτούσε τη δημιουργία μιας εντελώς νέας αρχιτεκτονικής ενοποίησης που δεν υπάρχει επί του παρόντος στο iOS και δεν ήταν εφικτή λόγω άλλων απαιτήσεων DMA και της πολύ χαμηλής υιοθέτησης εφαρμογών ιστού στο αρχική οθόνη. Επομένως, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις DMA, έπρεπε να καταργήσουμε τη λειτουργικότητα των εφαρμογών ιστού στην αρχική οθόνη στην ΕΕ.

Οι χρήστες της ΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους απευθείας από την αρχική τους οθόνη μέσω σελιδοδείκτη, με ελάχιστο αντίκτυπο στη λειτουργικότητά τους. Πιστεύουμε ότι αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει μόνο έναν μικρό αριθμό χρηστών. Ωστόσο, λυπούμαστε για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτή η αλλαγή – η οποία έγινε στο πλαίσιο των εργασιών συμμόρφωσης με το DMA – στους προγραμματιστές εφαρμογών ιστού στην αρχική οθόνη και στους χρήστες μας.

Το iOS 17.4 είναι αυτή τη στιγμή σε έκδοση beta . Η τελική έκδοση θα είναι διαθέσιμη στις αρχές Μαρτίου.