Ο Kyle Andeers, αντιπρόεδρος ρυθμίσεων της Apple, συναντήθηκε με προγραμματιστές σε ένα εργαστήριο σχετικά με τη συμμόρφωση με το DMA της Apple. Ο προγραμματιστής Riley Testut, ο οποίος διευθύνει το AltStore, ρώτησε τι θα έκανε η Apple εάν ένας νεαρός προγραμματιστής συγκέντρωνε άθελά του εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές επειδή η εφαρμογή του ξαφνικά έγινε επιτυχημένη, πράγμα που σημαίνει 0,50 $ σε κάθε εγκατάσταση.

Ο Riley Testut εξήγησε ότι όταν ήταν νεότερος, του συνέβη αυτή η κατάσταση. Το 2014, όταν ήταν 18χρονος μαθητής γυμνασίου, πρόσφερε το GBA4iOS εκτός του App Store χρησιμοποιώντας ένα εταιρικό πιστοποιητικό. Η εφαρμογή κατέβηκε απροσδόκητα περισσότερες από 10 εκατομμύρια φορές. Αν είχε συμβεί σήμερα η κατάσταση με το βασικό τέλος τεχνολογίας, θα έπρεπε να πληρώσει 5 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα είχε καταστρέψει την οικογένειά του. Ρώτησε αν η Apple θα εισέπραττε πραγματικά αυτό το τέλος σε μια παρόμοια κατάσταση, χρεώνοντας υψηλό τίμημα, παρόλο που θα μπορούσε να καταστρέψει μια οικογένεια.

Η απάντηση της Apple

Ο Kyle Andeers έδωσε μια μακρά απάντηση σε αυτό. Το βασικό είναι ότι η Apple σκέφτεται μια λύση. Εδώ είναι η πλήρης απάντηση:

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διαλύσουμε ένα μοντέλο που έχει ενσωματωθεί εδώ και 15 χρόνια. Για 15 χρόνια κερδίζαμε τα πάντα μέσω προμήθειας. Κάλυψε τα πάντα, από την τεχνολογία έως τη διανομή έως την επεξεργασία πληρωμών και η ομορφιά αυτού του μοντέλου είναι ότι επέτρεπε στους προγραμματιστές να αναλάβουν ρίσκα. Η Apple πληρωνόταν μόνο εάν πληρωνόταν ο προγραμματιστής, και αυτό ήταν ένας απίστευτος οδηγός καινοτομίας τα τελευταία 15 χρόνια. Έχουμε δει τον αριθμό των εφαρμογών να αυξάνεται από 500 σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο.

Για να απαντήσουμε στην ερώτησή σας, έχουμε δει παιδιά 8, 9, 10 ετών, ακόμη και εφήβους να δημιουργούν εκπληκτικές εφαρμογές, κάτι που είναι μια από τις μεγάλες ιστορίες επιτυχίας του App Store. Όσον αφορά το βασικό τέλος τεχνολογίας και το επιχειρηματικό μας μοντέλο, έπρεπε να αλλάξουμε. Οι εντολές της αρχής διαχείρισης δεδομένων μας ανάγκασαν να αποσυναρμολογήσουμε ό,τι είχαμε δημιουργήσει και να τιμολογήσουμε κάθε στοιχείο ξεχωριστά. Έτσι, τώρα έχουμε μια χρέωση που σχετίζεται με την τεχνολογία, τα εργαλεία και τις υπηρεσίες, μια χρέωση που σχετίζεται με τη διανομή και τις υπηρεσίες που παρέχουμε μέσω του App Store και, τέλος, μια ξεχωριστή χρέωση για την επεξεργασία πληρωμών εάν κάποιος προγραμματιστής θέλει να τη χρησιμοποιήσει.

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ποιος είναι ο αντίκτυπος στον ονειροπόλο, το παιδί που μόλις ξεκινάει. Θα μπορούσε να είναι ένα παιδί, ένας ενήλικας, ένας παππούς και η γιαγιά. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε αυτούς τους τύπους προγραμματιστών. Δημιουργούμε ένα κατάστημα που βασίζεται σε μεμονωμένους επιχειρηματίες και όχι τόσο στα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών. Γι' αυτό θέλαμε πραγματικά να μάθουμε πώς να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Δεν βρήκαμε αυτή τη λύση εδώ. Το γνωρίζω πλήρως αυτό. Εξετάσαμε τα δεδομένα. Δεν έχουμε δει πολλά παραδείγματα εφαρμογών που γίνονται viral ή εφαρμογών που απογειώθηκαν και επιβαρύνθηκαν με τεράστιο κόστος. Τούτου λεχθέντος, δεν με νοιάζει τι λένε τα δεδομένα. Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε τα δεδομένα. Θέλουμε οι άνθρωποι να συνεχίσουν να αισθάνονται και να μην φοβούνται ότι, γεια, έχω τέσσερα παιδιά που παίζουν με αυτά τα πράγματα. Δεν έχω 5 εκατομμύρια ευρώ να πληρώσω. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Και το δουλεύουμε. Θα έλεγα λοιπόν ότι πρέπει να μείνετε συντονισμένοι.