Μια ειδοποίηση της Apple εστάλη σε χρήστες σε 92 χώρες

Ένα ειδικό φύλλο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της Apple για να ανακοινώσει αυτήν την ειδοποίηση που αναγγέλλει το μισθοφόρο λογισμικό κατασκοπείας. Μπορούμε να διαβάσουμε:

Οι Ειδοποιήσεις απειλών της Apple έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν και να βοηθούν τους χρήστες που ενδέχεται να στοχοποιηθούν μεμονωμένα από μισθοφόρο λογισμικό υποκλοπής spyware, τις περισσότερες φορές με βάση την ταυτότητα ή τις δραστηριότητές τους. Αυτές οι επιθέσεις είναι πολύ πιο περίπλοκες από τις τυπικές διαδικτυακές εγκληματικές δραστηριότητες και το κακόβουλο λογισμικό καταναλωτών, επειδή τα άτομα που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις χρησιμοποιούν εξαιρετικούς πόρους για να στοχεύσουν συγκεκριμένα έναν πολύ μικρό αριθμό ατόμων και τις συσκευές τους. Οι επιθέσεις μισθοφόρου spyware κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια και συχνά συμβαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την αποτροπή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν θα γίνει ποτέ στόχος τέτοιων επιθέσεων.

Μεμονωμένες στοχευμένες επιθέσεις με τόσο εξαιρετικό κόστος και πολυπλοκότητα έχουν ιστορικά συσχετιστεί με κρατικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών εταιρειών που αναπτύσσουν μισθοφόρο λογισμικό υποκλοπής spyware για λογαριασμό αυτών των παραγόντων, για παράδειγμα ο Pegasus του Ομίλου NSO. Αν και αναπτύσσονται εναντίον πολύ μικρού αριθμού ανθρώπων, συχνά δημοσιογράφων, ακτιβιστών, πολιτικών ή διπλωματών, οι επιθέσεις μέσω μισθοφόρου spyware είναι κοινές και παγκόσμιες. Από το 2021, έχουμε στείλει ειδοποιήσεις απειλών στην Apple πολλές φορές το χρόνο, όταν εντοπίσαμε τέτοιες επιθέσεις, και μέχρι σήμερα, έχουμε προειδοποιήσει χρήστες σε περισσότερες από 150 χώρες συνολικά.

Η Apple εμφανίζει την ειδοποίηση για τους χρήστες που συνδέονται στο appleid.apple.com και στέλνει μια ειδοποίηση μέσω email, καθώς και μέσω iMessage. Αυτές οι ειδοποιήσεις περιέχουν πρόσθετες οδηγίες που μπορούν να ακολουθήσουν οι χρήστες για να προστατεύσουν τις συσκευές τους.

Το περιεχόμενο της κοινοποίησης

Η ειδοποίηση που αποστέλλεται στους χρήστες είναι η εξής:

Η Apple εντόπισε ότι βρίσκεστε στόχος μισθοφορικής επίθεσης spyware που επιχειρεί να υπονομεύσει εξ αποστάσεως το iPhone που σχετίζεται με το Apple ID σας. Είναι πιθανό αυτή η επίθεση να σας στοχεύει ειδικά λόγω της ταυτότητας ή των δραστηριοτήτων σας. Αν και δεν είναι ποτέ δυνατό να επιτευχθεί απόλυτη βεβαιότητα κατά τον εντοπισμό τέτοιων επιθέσεων, η Apple έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτήν την προειδοποίηση – παρακαλούμε λάβετε την σοβαρά υπόψη.

Τι είναι το μισθοφόρο spyware που αναφέρει σήμερα η Apple; Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες. «Δεν μπορούμε να παράσχουμε πληροφορίες σχετικά με το τι ενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις απειλής, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους πίσω από αυτό το μισθοφόρο λογισμικό υποκλοπής spyware να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους για να αποφύγουν τον εντοπισμό », εξηγεί ο κατασκευαστής.

Η Apple προσφέρει τις ακόλουθες συμβουλές για όλους τους χρήστες, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν λάβει ειδοποίηση:

  • Ενημερώστε τις συσκευές και χρησιμοποιήστε την πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού, καθώς περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας
  • Προστατέψτε τις συσκευές με κωδικό πρόσβασης
  • Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και ισχυρό κωδικό πρόσβασης με το Apple ID
  • Εγκαταστήστε εφαρμογές από το App Store
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο
  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα που αποστέλλονται από αγνώστους