Η δήλωση της Apple για να δικαιολογήσει την αφαίρεση του Telegram και του Signal είναι πανομοιότυπη με αυτή για το WhatsApp και τα Threads:

Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τους νόμους που ισχύουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε με αυτούς. Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας διέταξε την αφαίρεση αυτών των εφαρμογών από την βιτρίνα της Κίνας λόγω ανησυχιών για την εθνική της ασφάλεια. Αυτές οι εφαρμογές παραμένουν διαθέσιμες για λήψη σε όλες τις άλλες προθήκες όπου εμφανίζονται.

Η Κίνα δεν εξηγεί πραγματικά ποιες είναι οι ακριβείς ανησυχίες της για την εθνική ασφάλεια για αυτές τις τέσσερις εφαρμογές που περιλαμβάνουν τρεις αγγελιοφόρους και ένα κοινωνικό δίκτυο. Δύο από αυτά ανήκουν στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος να ανταποκριθεί κανείς στον πιθανό αποκλεισμό του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κοινωνικό δίκτυο εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η χώρα εξετάζει σοβαρά την απαγόρευση , κατηγορώντας την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok, ότι έχει άμεση σύνδεση με την κινεζική κυβέρνηση, σε σημείο να παρέχει πληροφορίες για τους χρήστες. Η ByteDance πάντα το αρνιόταν.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple ενδίδει στα αιτήματα της Κίνας να αφαιρέσει εφαρμογές από το App Store.