Οι εφαρμογές του WhatsApp και Threads, που ανήκουν στη Meta, εξαφανίστηκαν από το κινεζικό App Store. Η Apple αφαίρεσε και τις δύο εφαρμογές κατόπιν αιτήματος της Κίνας.

Ένας εκπρόσωπος της Apple παρείχε την ακόλουθη δήλωση στη Wall Street Journal :

Είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τους νόμους που ισχύουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε με αυτούς. Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας διέταξε την αφαίρεση αυτών των εφαρμογών από την βιτρίνα της Κίνας λόγω ανησυχιών για την εθνική της ασφάλεια. Αυτές οι εφαρμογές παραμένουν διαθέσιμες για λήψη σε όλες τις άλλες προθήκες όπου εμφανίζονται.

Η Κίνα έχει εδώ και καιρό μπλοκάρει τις αμερικανικές εφαρμογές και εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram που ανήκουν επίσης στη Meta. Το WhatsApp, μια από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο, και το Threads δεν χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην Κίνα, η οποία διαθέτει ένα περίπλοκο σύστημα για τον αποκλεισμό ξένων εφαρμογών και τοποθεσιών εντός των συνόρων της, γνωστό με το όνομα Great Firewall. Στην Κίνα, το WhatsApp επισκιάζεται από το WeChat, την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που είναι εξαιρετικά δημοφιλής εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple ενδίδει στα αιτήματα της Κίνας για αφαίρεση εφαρμογών από το App Store. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η απόσυρση έρχεται σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν το TikTok , μια εφαρμογή που ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance. Η Κίνα φαίνεται να θέλει να απαντήσει στους Αμερικανούς περιορίζοντας την πρόσβαση σε δύο από τις εφαρμογές τους.