Η Apple κυκλοφόρησε σήμερα το iOS 17.5 beta για λήψη και σας επιτρέπει να κατεβάζετε εφαρμογές για iPhone απευθείας από ιστότοπους. Αυτός ο τρόπος  αποφεύγει να περάσει από το App Store ή τα καταστήματα εφαρμογών. Αυτό αφορά μόνο χρήστες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωρίζοντας ότι οι νέοι κανόνες συνδέονται με το DMA.

Λήψη εφαρμογών iPhone από ιστότοπους με iOS 17.5

Με το iOS 17.4, η Apple έπρεπε να συμμορφωθεί με τους κανόνες του DMA , ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως το άνοιγμα της διανομής των εφαρμογών. Η Apple δεν μπορεί πλέον να αναγκάσει τους προγραμματιστές να περάσουν από το App Store της. Επιτρέπονται τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων. Καμία δεν είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αρκετές στα σκαριά. Το AltStore, για παράδειγμα, ετοιμάζει την δικιά του που θα υπάρχει και σε λίγους μήνες  όπως και το Epic Games Store .

Η Apple ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να προσφέρουν τη λήψη εφαρμογών από ιστότοπους. Ο κατασκευαστής είχε αναφέρει υλοποίηση για την άνοιξη, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία. Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι το iOS 17.5 beta ενεργοποιεί αυτή τη νέα επιλογή λήψης εφαρμογών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Apple επιβάλλει έναν δικό της ορισμένο αριθμό περιορισμών και δεν πρέπει να πιστεύετε ότι το iOS 17.5 επιτρέπει ξαφνικά το ίδιο sideloading όπως υπάρχει στο Android. Οι προγραμματιστές πρέπει να τηρούν αρκετούς (μερικές φορές περιοριστικούς) κανόνες για να είναι επιλέξιμοι για αυτήν την υπηρεσία, όπως να πληρώνουν 0,50 € στην Apple για κάθε εγκατάσταση εφαρμογής από τους χρήστες. 

Ποιες εφαρμογές μπορείτε να κατεβάσετε από ιστότοπους με το iPhone σας σήμερα; Καμία γιατί η Apple μόλις κυκλοφόρησε το iOS 17.5 beta. Πρέπει να περιμένουμε όλα αυτά να μπουν στη θέση τους από την πλευρά των προγραμματιστών με το καιρό.