Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024 και η αγορά μπορεί να ευχαριστήσει ιδιαίτερα για αυτό τους Mac. Πράγματι, οι υπολογιστές της Apple γνώρισαν καλύτερη ανάπτυξη σύμφωνα με δεδομένα από την IDC .

Η Apple ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος πωλητής υπολογιστών στις αρχές του 2024, με 4,8 εκατομμύρια Mac που πωλήθηκαν, που αντιπροσωπεύει αύξηση 14,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το μερίδιο αγοράς της Apple ανέρχεται πλέον στο 8,1% έναντι 7,1% στο παρελθόν.

Πρώτος πωλητής ήταν η Lenovo με 13,7 εκατομμύρια υπολογιστές, αύξηση 7,8%. Η HP είναι δεύτερη με 12 εκατομμύρια αντίτυπα, ελαφρά αύξηση κατά 0,2%. Η Dell έρχεται στην τρίτη θέση με 9,3 εκατομμύρια πωλήσεις, πτώση 2,2%. Η Acer είναι πέμπτη με 3,7 εκατομμύρια υπολογιστές, αύξηση 9,2%. Ακριβώς πίσω από την Asus με 3,6 εκατομμύρια πωλήσεις, πτώση 4,5%.

Συνολικά, πωλήθηκαν 59,8 εκατομμύρια υπολογιστές, που αντιπροσωπεύει αύξηση 1,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. 

Με αυτά τα αποτελέσματα, οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών επέστρεψαν στα προ-COVID-19 επίπεδα, με όγκους το πρώτο τρίμηνο του 2024 να συναγωνίζονται εκείνους του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, όταν κυκλοφόρησαν 60,5 εκατομμύρια μονάδες.

Η IDC προσθέτει:

Με τον πληθωρισμό να κινείται προς τα κάτω, οι αποστολές υπολογιστών έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν στις περισσότερες περιοχές, οδηγώντας σε ανάπτυξη στην Αμερική καθώς και στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA). Ωστόσο, οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα είχαν άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών. Ως ο κορυφαίος καταναλωτής επιτραπέζιων υπολογιστών, η ασθενής ζήτηση στην Κίνα οδήγησε σε άλλο ένα τέταρτο μείωσης των παγκόσμιων αποστολών επιτραπέζιων υπολογιστών, οι οποίες ήταν ήδη υπό πίεση από τους φορητούς υπολογιστές ως τον προτιμώμενο παράγοντα μορφής.