Η Apple ανακοινώνει ότι γνωρίζει μια συμπεριφορά στα iPhone που αναφέρουν οι χρήστες που όταν γράφουν τη λέξη «Ιερουσαλήμ», σε ορισμένους από αυτούς προσφέρεται το emoji της παλαιστινιακής σημαίας ως προτάσεις. Ο κατασκευαστής υπόσχεται ότι πρόκειται για σφάλμα και θα διορθωθεί.

Ένα emoji παλαιστινιακής σημαίας με την αναζήτηση "Jerusalem"

Η Apple ενημέρωσε το iMore ότι μια επιδιόρθωση θα είναι διαθέσιμη με μια μελλοντική ενημέρωση του iOS. Είναι πιθανό να είναι το iOS 17.5, το οποίο είναι προς το παρόν διαθέσιμο σε beta σε προγραμματιστές και δημόσιους δοκιμαστές .

Το πρόβλημα αναφέρθηκε συγκεκριμένα από τη Ρέιτσελ Ράιλι, μια βρετανίδα τηλεοπτική παρουσιάστρια, σε ένα μήνυμα στο X (πρώην Twitter) που απευθυνόταν στην Apple και τον Τιμ Κουκ, το αφεντικό του ομίλου. «Μόλις ενημέρωσα το λογισμικό μου στην έκδοση iOS 17.4.1 και τώρα όταν πληκτρολογώ την πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ, μου προσφέρεται το emoji με τη σημαία της Παλαιστίνης. Αυτό δεν συνέβαινε στο τηλέφωνό μου ακριβώς πριν από αυτήν την ενημέρωση […] Τα  μέτρα κατά του Ισραήλ είναι μια μορφή αντισημιτισμού, που είναι από μόνη της μια μορφή ρατσισμού. σεβασμός στον εβραϊκό λαό », γράφει.

Στη συνέχεια, η Rachel Riley απάντησε στο σχόλιο της Apple λέγοντας ότι πρόκειται για σφάλμα και όχι για σκόπιμη συμπεριφορά. «Κατά τη γνώμη μου, μια πολυεθνική εταιρεία όπως η Apple δεν θα ήθελε να παραδεχτεί δημόσια ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη πράξη εκ μέρους ενός ή περισσότερων εργαζομένων, εξ ου και ο όρος "bug", αλλά ελπίζω ότι τουλάχιστον εσωτερικά, οι διευθυντές δεν θα εκθέσουν άλλο την εταιρεία .

Η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, συνδέοντας την τύχη της ιερής πόλης με την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Μισή ντουζίνα χώρες, ωστόσο, μετέφεραν τις πρεσβείες τους, μέχρι τώρα στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Μάιο του 2018, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.