Η Apple προχωρά στην ανάπτυξη των Mac εξοπλισμένων με τσιπ M4 και στοχεύει να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με το Bloomberg . Οι νέοι επεξεργαστές θα βασίζονται κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη.

Περισσότερη ισχύς και AI για M4 Mac

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple πρόκειται να παράγει το τσιπ M4, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον τρεις παραλλαγές. Τα κωδικά ονόματα είναι Donan για entry-level, Brava για mid-range και Hidra για high-end. Το τσιπ Donan θα χρησιμοποιηθεί στα MacBook Pro, MacBook Air και Mac mini, ενώ το τσιπ Brava θα χρησιμοποιηθεί στα προηγμένα MacBook Pro και Mac mini.

Από την πλευρά του, το τσιπ Hidra προορίζεται για το μελλοντικό Mac Pro. Αυτό θα μπορούσε λοιπόν να προτείνει έναν επεξεργαστή M4 Ultra ή Extreme. Όσον αφορά το Mac Studio, η Apple δοκιμάζει εκδόσεις με ένα νέο τσιπ της εποχής M3 και μια ενισχυμένη παραλλαγή του επεξεργαστή M4 Brava.

Αναλυτικά, η Apple λογικά θα πρέπει να ανακοινώσει τα M4, M4 Pro και M4 Max. Έπειτα έρχεται η δυνατότητα να δείτε ένα μοντέλο M4 Ultra ή Extreme για ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.

Όσον αφορά τη μνήμη RAM, οι επιτραπέζιοι Mac θα πρέπει να υποστηρίζουν έως και 512 GB μνήμης RAM. Το τρέχον όριο είναι 192 GB.

Ποια θα είναι η διαδικασία χάραξης; Τα τσιπ M4 ανακοινώνεται ότι θα παραμείνουν με χάραξη 3nm, όπως τα μοντέλα M3. Ωστόσο, είναι πιθανό η TSMC, η οποία φροντίζει για την παραγωγή, να στραφεί σε μια βελτιωμένη έκδοση της διαδικασίας της για να προσφέρει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, προσφέροντας παράλληλα κέρδος στις επιδόσεις. Η Apple σχεδιάζει επίσης να προσθέσει μια σημαντικά βελτιωμένη νευρωνική μηχανή με περισσότερους πυρήνες για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης.

Τα iMac, MacBook Pro και Mac mini θα λάβουν πρώτα τσιπ M4, τα οποία θα είναι στα τέλη του 2024. Στη συνέχεια θα υπάρξει το MacBook Air την άνοιξη του 2025 και το Mac Studio και το Mac Pro στα τέλη του 2025.