Τα εικονίδια των εφαρμογών στο iOS είναι στατικά, εκτός από τις εφαρμογές Ημερολόγιο και Ρολόι. Αλλά ο ερευνητής Bryce Bostwick βρήκε ένα ελάττωμα στο iPhone που επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσφέρουν ένα εικονίδιο κινουμένων σχεδίων.

Εικονίδια κινούμενων εφαρμογών στο iPhone

Η μέθοδος χρησιμοποιεί το επίσημο API του iOS, το οποίο επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσφέρουν εναλλακτικά εικονίδια εφαρμογών, αλλά παρακάμπτει την απαίτηση του χρήστη να εκτελέσει την ενέργεια με μη αυτόματο τρόπο. 

Κανονικά, ένας προγραμματιστής μπορεί να προσφέρει εναλλακτικά εικονίδια για την εφαρμογή του. Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να ανοίξει την εφαρμογή, να μεταβεί στις ρυθμίσεις και στη συνέχεια να κάνει την επιλογή του. Το iOS εμφανίζει ένα μήνυμα που σας ζητά να επιβεβαιώσετε την αλλαγή. Η ενέργεια αλλαγής του εικονιδίου μιας εφαρμογής ακυρώνεται εάν το σύστημα δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ότι όντως είναι ο χρήστης που επέλεξε άλλο εικονίδιο ή εάν δεν εμφανίζεται η ειδοποίηση επιβεβαίωσης. Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος για μια εφαρμογή να κάνει την αλλαγή μόνη της στο παρασκήνιο.

Αλλά χρησιμοποιώντας μια ιδιωτική μέθοδο για την κλήση του API, ο Bryce Bostwick μπόρεσε να ορίσει προσαρμοσμένα εικονίδια χωρίς να ζητήσει επιβεβαίωση από τον χρήστη. Ο ερευνητής ξεγέλασε επίσης το σύστημα αλλάζοντας τον έλεγχο υγείας της εφαρμογής, έτσι ώστε το iOS να θεωρεί την εφαρμογή ενεργή ακόμα και όταν εκτελείται στο παρασκήνιο.

Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στην εφαρμογή να αλλάζει αυτόματα τα εικονίδια στο παρασκήνιο όποτε θέλει. Ο ερευνητής πιστεύει ότι θα ήταν ενδιαφέρον να επιτραπεί στις εφαρμογές να εμφανίζουν σύντομα κινούμενα σχέδια όταν λαμβάνουν μια ειδοποίηση, για παράδειγμα.

Αν θέλετε μια πολύ τεχνική εξήγηση της μεθόδου, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο:

Υπενθυμίζουμε ότι οι φήμες αναφέρουν ότι το iOS 18 θα αλλάξει την αρχική οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας τοποθέτησης εικονιδίων εφαρμογών όπου θέλετε . Θα είναι επίσης δυνατή η αλλαγή του χρώματος ενός εικονιδίου εφαρμογής.