Αποδεικνύεται ότι οι προφυλάξεις οθόνης YouTube εμφανίζονταν στο Apple TV όταν η εφαρμογή ήταν ανοιχτή, αλλά ο χρήστης δεν έκανε τίποτα σε αυτήν. Μετά από πέντε λεπτά, η εφαρμογή ξεκίνησε τη δική της προφύλαξη οθόνης. Αυτό θα μπορούσε να ήταν μια μικρογραφία ενός βίντεο. Υπήρχε ακόμη και σχέδιο αύξησης των εσόδων με την προβολή διαφημίσεων.

Αυτή η επιλογή ήταν αμφιλεγόμενη λόγω των διαφημίσεων και επίσης επειδή το YouTube «έκλεψε» τα φώτα της δημοσιότητας από τα screen savers που είναι ειδικά για το tvOS, το λειτουργικό σύστημα Apple TV, και τα οποία έχουν καλή φήμη. Αυτά δεν εμφανίζονταν πλέον από προεπιλογή, καθώς του YouTube ενεργοποιήθηκαν νωρίτερα.

Ωστόσο, το YouTube σταμάτησε αυτή τη συμπεριφορά τώρα και δεν εμφανίζει πλέον προφύλαξη οθόνης στους χρήστες του Apple TV. Κάποιοι αρχικά θεώρησαν ότι σχετίζεται με την ενημέρωση tvOS 17.5.1. Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ισχύει , η αλλαγή έγινε απευθείας από το YouTube, χωρίς να γίνει ενημέρωση της εφαρμογής του.

Μένει να δούμε αν ο όμιλος πήρε την απόφαση μόνος του ή αν η Apple ανάγκασε να σταματήσει την πρακτική του. Γνωρίζοντας ότι ούτε η Apple ούτε το YouTube σχολιάζουν αυτό το θέμα, δεν θα υπάρξει (μάλλον) ποτέ ακριβής απάντηση.