Με την αναβάθμιση 6.1 του λειτουργικού iOS, ταχύτητες εντυπωσιακές

6
Και οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της ελληνικής αγοράς έχουν, εδώ και καιρό, προχωρήσει σε σχετικές αναβαθμίσεις των δικτύων τους ώστε αυτά να υποστηρίζουν αυξημένες ταχύτητες δεδομένων (γενιάς 4G/LTE αντί για την 3G/3.5G που είχαμε μέχρι τα τέλη του 2012). Η CosmOTE δείχνει να πέτυχε μία...
επικοινωνιακή μεν, νίκη δε σήμερα, καθώς είναι ο πρώτος πάροχος της Ελλάδας που προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Internet με ταχύτητες 4G στους κατόχους του δημοφιλέστατου smartphone της Apple, του iPhone5, καθώς και των μοντέλων iPad και iPad Mini με σχετικό κύκλωμα πρόσβασης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη προσφορά με smartphones της Samsung και LG, στηριγμένα σε Android, η πιστοποίηση ωστόσο του δικτύου της CosmOTE από την Apple για χρήση στις δημοφιλείς συσκευές της είναι σαφώς ένα... "παράσημο στο πέτο" του συγκεκριμένου παρόχου.

Τα εξής έχουν να κάνουν οι κάτοχοι iPhone5 και των πιο πρόσφατων iPad - μόνο σε αυτά τα μοντέλο αφορά η πρόσβαση σε δίκτυα 4G - που τυγχάνουν και πελάτες της CosmOTE, ώστε να ενεργοποιήσουν την αυξημένη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που πλέον προσφέρει η εταιρεία στο κοινό. Πρώτον, να κάνουν τη νέα αναβάθμιση της Apple για το iOS (από 6.0 σε 6.1). Δεύτερον, να κάνουν τη σχετική επιλογή από τις ρυθμίσεις της συσκευής (General-Cellular-Enable LTE). Τρίτον, να κάνουν δωρεάν είτε τηλεφωνικά στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της CosmOTE είτε σε κατάστημα του εμπορικού της δικτύου, τη σχετική αίτηση. Εννοείται πως σε κάθε περίπτωση πρέπει το πρόγραμμα χρήσης τους να περιλαμβάνει και προπληρωμένο όγκο δεδομένων. Αυτή τη στιγμή η δυνατότητα αυτή προσφέρεται σε όλους, από 1/4 ωστόσο θα περιοριστεί σε κάποιο βαθμό σε συγκεκριμένα οικονομικά προγράμματα.

Ενεργοποιήσαμε την υπηρεσία σε iPhone 5 μετά από την αναβάθμιση σε iOS 6.1 και οι εντυπώσεις μας από τη χρήση Internet σε ταχύτητες 4G είναι... ανάμικτες. Από τη μία πλευρά, όταν το σήμα είναι ισχυρό και η εκάστοτε γεωγραφική περιοχή καλύπτεται ικανοποιητικά, η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι απίθανη: όπως διαπιστώνει κανείς και από το στιγμιότυπο που παραθέτουμε, οι κάτοχοι iPhone 5 απολαμβάνουν ταχύτητες επιπέδου επίγειας ενσύρματης σύνδεσης... VDSL, αλλά "εν κινήσει"! Από την άλλη πλευρά, ενώ στο κέντρο της Αθήνας και σε μεγάλους δήμους η ένδειξη LTE (της σύνδεσης σε ταχύτητες 4G) ήταν ενεργή και παρούσα, σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας δεν ήταν. Για άλλα αστικά κέντρα ή την επαρχία δεν έχουμε εικόνα, αλλά υποψιαζόμαστε ότι συμβαίνει το ίδιο. Με άλλα λόγια: όπου λειτουργεί η κάλυψη 4G, οι ταχύτητες που προσφέρει είναι εκπληκτικές. Όπου όχι ακόμη... προφανώς όχι.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται σαφώς για "βήμα μπροστά" όσον αφορά στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας και η CosmOTE αξίζει τα εύσημα γι' αυτό (η διαφορά ανάμεσα σε 3G και 4G είναι στην πράξη άμεσα αντιληπτή και μεγάλη). Με την συμβατότητα LTE ενεργοποιημένη και πιστοποιημένη και από την Apple, δε, υπάρχει ένα πρόσθετο κίνητρο για τους υπάρχοντες κατόχους iPhone5/iPad/iPad Mini να αποκτήσουν σταθερό πρόγραμμα χρήσης με προπληρωμένο όγκο δεδομένων, αλλά και για τους καταναλωτές που χρειάζονται το Internet "εν κινήσει" άμεσα, να προτιμήσουν τις συγκεκριμένες συσκευές της Apple και το δίκτυο της CosmOTE. Αν διαπιστώσουμε νέα πράγματα, άξια αναφοράς, στη χρήση iPhone5 και πρόσβασης στο Internet μέσω του δικτύου LTE της εταιρείας τις επόμενες ημέρες, θα τα παραθέσουμε σε συμπληρωματικό άρθρο. Μέχρι τότε... 28 Mbps στην τσέπη, pas mal!
Κώστας Φάρκωνας kfarkonas@athinorama.gr

Δημοσίευση σχολίου

6Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

  1. Απαντήσεις
    1. Οχι. Ειναι μόνο για iPhone 5, iPad mini και το τελευταίο iPad.
      Οι μόνες συσκευές που υποστηρίζουν lte δηλαδή.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπότε αναβαθμιζουμε σε 6.1 για να νιώσουμε τη χαρά του 4g (σε iPhone 5) ή περιμένουμε το jb και μετα το βλέπουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο το είδατε? http://www.evad3rs.net/2013/01/ios-6-jailbreak-evasi0n-download-links.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Re paidia eixa paei prin kairo sto plaisio na tous rwthsw gt den exei endeiksh 4g stis ritmiseis k mou pan oti uparxoun duo ekdoseis iphone. Sthn ellada den uparxei.. Blakeies legane?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε ελεύθερα τη δικιά σας άποψη με τα σχόλια σας

Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience (Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας). Learn More
Accept !